НОВИНИ

В Русенския университет започна обучението на лекарски асистенти

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 24.11.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Още

В разгара на COVID пандемията Русенският университет разкри нова медицинска специалност. Тя се нарича "Лекарски асистент“ и в нея са приети 30 души, държавна поръчка.

Часовете днес ще започнат малко по-късно от 10.00ч.

Според ректора на университета проф. Христо Белоев времената просто съвпадат с откриването на тази специалност, тъй като се работи от две години по този въпрос, защото нуждата от такива кадри е много голяма.

"Подготвихме доклади за акредитация. В края на миналия семестър, в началото на юли приключи акредитацията, но има процедури, които трябваше да бъдат извървени, и на 11-и този месец Министерският съвет взе решение и ние получихме 30 души прием, общо акредитацията ни е за 120 студенти, което означава по 30 студенти на година в бакалавърска специалност, 4-годишен курс на обучение", обясни ректорът.

Набирането на кандидатите е станало много бързо, проведен е кандидатстудентски изпит миналата седмица и тази седмица от понеделник студентите са започнали присъствени занятия.

Това е новото наименование на досега познатото "фелдшер" - тези специалисти ще могат да поставят диагноза, да назначават лечение и заедно с лекари в екипи да провеждат лечения.

"Тези кадри могат да имат реализация във всички сфери на здравната мрежа, но акцентът попада върху центровете и филиалите за спешна помощ, защото там наистина недостигът е хроничен", коментира доц. Никола Събев - заместник-декан на Факултет ​"Обществено здраве и здравни грижи".

Репортер: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворителна кампания за втори път набира компютри за ученици в нужда
Благотворителна кампания за втори път набира компютри за ученици в нужда
Какво е качеството на въздуха в София?
Какво е качеството на въздуха в София?