НОВИНИ

Извънредно заседание на НС: Депутатите гледат бюджета за догодина

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:11, 24.11.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

На извънредното заседание депутатите днес трябва да гласуват бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса на второ четене.

След като събраха кворум народните представители започнаха работа с бюджета на Здравната каса. Законът беше приет без много дискусии за по-малко от два часа.

Депутатите увеличиха бюджета на Касата с над 600 млн. лева и ще надхвърли 5,34 млрд. лв. Парите за болниците се увеличават с почти 383 млн. лева и ще достигнат 2,645 млрд. лв. Заложените средства за лекарства са 1,332 млрд. лв. – с 88 млн. лева повече в сравнение с тази година. Над 261 млн. лева са предвидени за личните лекари, което е увеличение с около 17 млн. лв.

Бюджетът не беше защитен от управляващите, но пък беше разкритикуван от опозицията

След кратка почивка депутатите продължиха работа с обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Преди заседанието на Народното събрание беше свикана бюджетна комисия.

Депутатите решиха да оттеглят своето предложение само седмица, след като беше прието, а именно промяна в Закона за потребителските кредити, с която се въвежда таван на неустойките на бързите кредити. Според потребителски организации и националният омбудсман това може да бъде във вреда на потребителите, заради което от ГЕРБ оттеглят предложението си със свикването на тази спешна бюджетна комисия.

Ето какво каза преди гласуването председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова:

"Става въпрос за промяната в закона за потребителския кредит, която миналата седмица НС гласува през данъчния закон и беше подкрепена в резултат на реакцията на адвокатското съсловие на омбудсмана, на г-жа Мая Манолова и условията да създаде едно обществено напрежение върху тези текстове, ние взехме решение да ги оттеглим и да останат старите текстове в Закона за потребителския кредит".

-БНТ: Днес започва гласуването на бюджета. Какви са вашите очаквания?

Менда Стоянова: Да бъдат гласувани "за", да бъдат приети и до края на седмицата да имаме бюджет на държавата за 2021 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП: Все още няма държавен план за действие при пандемия
БСП: Все още няма държавен план за действие при пандемия
Адриан Андреев загуби финала в Ираклион
Адриан Андреев загуби финала в Ираклион