НОВИНИ

Депутатите приеха бюджета на Здравната каса

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:37, 24.11.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Депутатите приеха окончателно Закона за бюджета на НЗОК за следващата година. Без много дискусии за по-малко от два часа. Между двете четения на законопроекта, депутатите увеличиха бюджета на Касата.

Той се увеличава с над 600 милиона лева и ще надхвърли 5,34 млрд. лв. Парите за болниците се увеличават с почти 383 милиона и ще достигнат 2,645 млрд. лв.

Заложените средства за лекарства са 1,332 млрд. лв. – с 88 милиона лева повече в сравнение с тази година. 115,98 милиона са предвидени за медицински изделия, прилагани в болничната помощ – по това перо заложеното увеличение е с около 6 млн. лева.

Над 261 млн. лв. са предвидени за личните лекари. Увеличението е с около 17 млн. лева.

През бюджета на Здравната каса са заложени промени, които предвиждат специалистите по здравни грижи да сключват договори с фонда. За тази цел в бюджета за догодина са заложени 20 млн. лева. Заложеният резерв за непредвидени разходи е 149 561 млн. лв.

Бюджетът не беше защитен от управляващите, но пък беше разкритикуван от опозицията.

"Това е т.нар. разпарчетосване на бюджета на Здравната каса. Вие правите бюджет като че ли кризата свършва, особено в областта на здравеопазването тя няма да свърши. Ние в момента не използваме практически никакво друго финансиране. Няма да може да се решат проблемите и ще се прави спешно актуализация на бюджета на Здравната каса догодина", коментира Георги Михайлов от БСП.

"На фона на тежката криза, в която се намираме, от време на време се чуват призиви за диалог, за разум. Водени от тези призиви, опозицията си позволява да прави предложения. Когато обсъждахме на първо четене бюджета на НЗОК, направихме предложения, за съжаление, дами и господа управляващи, нито едно от тези предложения не са приети. Предлагаме увеличаване на парите за медико-диагностични дейности, защото българите трябва да могат да се преглеждат", каза още Нигяр Джафер от ДПС.

По думите ѝ в момента няма предвиден буфер по бюджета на касата.

Параметри на бюджета

Приходи и трансфери 5,341 млрд. лева

Разходи 5,341 млрд. лева

Болнична помощ 2,64 млрд. лева

Първична извънболнична помощ 266,7 млн. лева

Дентална помощ 197,3 млн. лева

Лекарствени продукти и медицински изделия 1,33 млрд. лева

Депутатите приеха и допълнително плащане към заплатите на медицинския персонал по време на извънредното положение.

Всеки месец лекарите ще получат към заплатите си 600 лева, специалистите по здравни грижи – 360 лева и санитарите 120 лева. Няма да се изплаща допълнително възнаграждение на медиците, чиито брутни заплати са над 5000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов изразява съболезнования по повод кончината на проф. Чирков
Премиерът Борисов изразява съболезнования по повод кончината на проф. Чирков
Признават за фирмени разходи средствата за тестване на служители за COVID-19
Признават за фирмени разходи средствата за тестване на служители за COVID-19