НОВИНИ

Спомен за проф. Александър Чирков

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 24.11.2020
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Почина известният кардиохирург проф. Александър Чирков. Той ни напусна на 82 години в деня на Света Екатерина - светицата, чието име носи основаната от него болница. В нея дълги години сърдечният хирург лекуваше сърцата на своите пациенти. А с изостреното си чувство за справедливост критикуваше заради липса на реформи в здравеопазването и едновременно с това подкрепяше и даваше път на младите си колеги.

Роден в Лом през 1938 г. Александър Чирков завършва Висшия медицински институт в София и няколко години по-късно специализира кардиохирургия в Западен Берлин. Остава да работи и преподава в Западна Германия, където става и професор. Връща се в България, по покана на акад. Атанас Малеев. Извършва първата сърдечна трансплантация у нас през 1986 г.

Проф. Александър Чирков: Залагам на хора, които извършват градивна дейност. И когато съм залагал на такива хора съм успявал. И аз се опитвам да залагам на такива хора и затова не съм разочарован толкова много, тъй като те си остават и продължават в този смисъл, независимо какви са политическите времена.

Дълги години е директор на болницата "Св. Екатерина". Проф. Чирков печели световно признание в медицинските среди.

Проф. Александър Чирков: Всеки срещу всекиго, всеки срещу себе си. Докато не се обединим и не стегнем страната си, както е сега. Каквото е правителството сега, трябва да стегнем страната, да помогнем, да се изграждат поне основните елементи за изграждането на една система. Не може да се прави реформа, когато няма форма на здравеопазването. А аз говоря за изграждането на система. Тогава лекарите, самите лекари ще се оправят. Те знаят как се изграждат структури.

"Голяма е загубата за всички нас. Стореното добро никога няма да бъде забравено" - написа премиерът Бойко Борисов. Президентът Румен Радев припомни думите на изтъкнатия лекар, че "доброто здраве се постига със знания и любов към пациентите, със съчувствие към тяхното страдание и желание всеки да бъде излекуван и върнат при семейството си". Министър Костадин Ангелов сподели, че професор Александър Чирков е оставил "дълбока следа, по която вървят всички, приели за свой живот медицината."

В сърцето на здравеопазването - проф. Александър Чирков

Проф. Чирков за здравето на българите и българската система

Автор: Ростислава Генчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Такситата в Благоевград с ограничен достъп до стоянките
Такситата в Благоевград с ограничен достъп до стоянките
Учители от Сопот даряват топъл обяд на медиците в Карлово
Учители от Сопот даряват топъл обяд на медиците в Карлово