НОВИНИ

Канят Джо Байдън на курбан в село Каменово

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 24.11.2020
Чете се за: 01:26 мин.
Регионални

В едно новозагорско село се готвят да поканят новоизбрания американски президент Джо Байдън. Ще го посрещнат с традиционния за селото бистър курбан и с американския химн, изсвирен на български народни инструменти.

В село Каменово живеят около 300 човека, но има сформиран и инициативен комитет, който ще покани новоизбраният американски президент Джо Байдън на сбора на селото.

Идеята да поканят Байдън се родила на 7 ноември. Събрали се 5-6 човека от селото да гледат по телевизията парад в Русия, но парад нямало. Имало обаче избори в Америка. И тъй като в село Каменово повечето жители поддържат Джо Байдън решили да го поканят на 21 септември догодина, когато е съборът на селото.

Традиционният събор в селото за първи път се е провел през 42 година, когато е осветена църквата. Тогава е бил и първия курбан. Тази година не се е състоял заради коронавируса.

"Каменово е известно село с бистрия си курбан никакви подправки. Овче месо и вода", казва Добрин Добрев, журналист във вестник "Сливенски новини"

Месото за курбана е ангажимент на председателя на местната кооперация. Обещал е пет овце. А майстор на курбана е Таньо. На срещата ни пристигна с голямата лъжица. Разкри ни и рецептата за ястието, с което ще бъде гостен американския президент.

"След като се приготви месото, там измива се, слага се на огъня, препенва се, след един час ли колко може да се прецеди през тензух да се махнат там утайки, мотайки. След това като почва да ври, аз винаги на курбан наливам по 200-300 грама ракия да му вземе миризмата и някакви други миризми. И след като се препени, редовно се наблюдава там, каквото трябва там да се почисти, пяна, забърсва се по края там тенджера ли, дето се готви. След като се свари снима се и вече се сипва там на хора които ни посещават като гости", хвали се готвачът Таньо Димитров.

Подготовката по посрещането на Джо Байдън тече с пълна сила. Високият гост ще бъде посрещнат подобаващо и поздравен с американския химн.

Поканата към Джо Байдън все още не е изпратена, защото официалното встъпване в длъжност е през януари догодина.

В Каменово вярват, че догодина ще се проведе събора им и имат железни аргументи за това. Настоящият министърът на здравеопазването е родом от Каменово, а това е гаранция за преодоляване на епидемията. Сигурни са и че американския президент ще ги посети.

А ако Байдън посети село Каменово, ще си тръгне и с подарък - тракийска гайда, специално изработена за него. Ще го научат и да свири на нея, ако има време. А дотогава селото ще се оглася от народна музика на живо, за радост на малки и големи.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС прие 260 млн. лв. повече за здравеопазване през 2021 г.
НС прие 260 млн. лв. повече за здравеопазване през 2021 г.
Такситата в Благоевград с ограничен достъп до стоянките
Такситата в Благоевград с ограничен достъп до стоянките