НОВИНИ

НС прие 260 млн. лв. повече за здравеопазване през 2021 г.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:00, 24.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Окончателно - депутатите одобриха бюджета на Здравната каса за следващата година. В него са предвидени глоби за болниците, ако откажат да лекуват пациенти с коронавирус. Ще има и месечни финансови бонуси за медицинския персонал до края на извънредната обстановка.

С 257 млн. лв. повече от първоначално планираното ще разполага Здравната каса догодина. Средствата ше се използват за месечни добавки към заплатите на лекари, медицински сестри и санитари. Условието е брутната им заплата да не надхвърля 5000 лева. Бонусът ще се изплаща до края на извънредната епидемична обстановка.

д-р Пламен Цеков - управител на МБАЛ д-р "Стойчо Киров", Севлиево: "Това донякъде ще е компенсация за усилията, които те полагат в момента, защото ние нееднократно сме заявявали, че заплатите в болничната помощ изостават от темпа на нарастване на заплатите в останалите сфери".

Освен бонуси за лекарите в бюджета са заложени и санкции. Глоба до 10 000 лева за болница, ако откаже да разкрие COVID зона и прекратяване на договора с касата при повторно нарушение.

И още - по време на епидемията COVID зони в болниците ще се разкриват по решение на регионалните здравни инспекции, а касата ще ги финансира, дори ако не покриват стандартите за лечение на инфекциозни болести.

Догодина ще има повече пари за личните лекари, прегледи при специалист и изследвания. Заложени са и повече средства за болници и лекарства.

Недоволство сред опозицията предизвика предварителното разпределяне на резерва за непредвидени разходи.

Нигяр Джафер - ДПС: "Разпределихте го без да ви мигне окото до стотинка. За следващата година този буфер, този резерв е нула. Ние смятаме, че това са изключително неразумни стъпки.

Георги Михайлов - БСП: "Този резерв, който вие сега ще погълнете в отделните видове дейности. Той ще постави НЗОК в едно изключително тежко положение".

Депутати от управляващата коалиция не взеха участие в дебата за бюджета на Здравната каса.

Автор: Цветелина Катанска, Альоша Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бизнесът иска мащабни икономически мерки
Бизнесът иска мащабни икономически мерки
Канят Джо Байдън на курбан в село Каменово
Канят Джо Байдън на курбан в село Каменово