НОВИНИ

Увеличават се конспиративните убеждения на българите за коронавируса

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 25.11.2020 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Конспирациите по отношение на коронавируса продължават да тежат с голяма сила, това показват данни от проучване на изследователския център "Тренд", проведено през ноември. Социологът от "Тренд" Евелина Славкова обясни, че 52% от българите са съгласни, че коронавирусът е изкуствено създадена болест, като уточни, че през юни този дял е бил 43%.

Тя обобщи данните от изследването, като посочи, че се запазва процентът на българите - 40 на сто, които са на мнение, че COVID-19 е биологично оръжие, създадено с цел да бъде намалено населението на земята.

45% от българите считат, че коронавирусът е изкуствено създадена болест, която цели обогатяване на фармацевтичните компании. 25% от анкетираните са убедени, че ваксина за COVID-19 има, но тя се крие, за да се разпространи още повече болестта и фармацевтичните компании да спечелят още повече. През април този дял е бил 39%.

33% мислят, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. 17% обаче смятат, че коронавирусът не съществува и че това е световна измама. През юни този дял от анкетираните е бил 23%.

Намаляват хората, които споделят конспирацията, че с ваксината за коронавирус ще се поставят чипове с цел контролиране на населението. 14% от участвалите в проучването все още вярват, че Бил Гейтс стои зад пандемията, за да чипира хората. 53% от българите не са съгласни, че вирусът се разпространява чрез 5G технологията. 10% обаче са на противоположното мнение, отбеляза Евелина Славкова.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-спокойно е преминаването тази сутрин през ГКПП "Кулата"
По-спокойно е преминаването тази сутрин през ГКПП "Кулата"
Д-р Брънзалов: Изоставаме доста с електронното здравеопазване
Д-р Брънзалов: Изоставаме доста с електронното здравеопазване