НОВИНИ

"Тренд": 52% смятат, че COVID-19 е изкуствено създаден, 25% - че има ваксина, но се крие

тренд смятат covid изкуствено създаден ваксина крие
bnt avatar logo
от БНТ
10:33, 24.11.2020
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Това показва изследване на "Тренд", проведено от 2 до 10 ноември сред около 1000 анкетирани.

Малко над една трета (33%) са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. 880 000 българи са на мнение, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

Малко над половината (52%) от българите са на мнение, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Една четвърт не са съгласни с това твърдение. Делът на смятащите, че коронавирусът е изкуствена болест, през юни е 43%.

Отново регистрираме висок дял (45%) на смятащите, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят.

Темата с ваксините е особено актуална през последните седмици вследствие на първите ефективни ваксини срещу коронавирус. Една четвърт (25%) от българите през ноември са на мнение, че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още повече болестта и фармацевтичните компании да печелят повече. През април съгласните с това са били 39%.

През април 53% са били съгласни, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Този дял през юни и ноември е по 40%. Прави впечатление, че през ноември имаме повишаване на дела на несъгласните с това твърдение спрямо предходните изследвани месеци.

Една трета от българите са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които са съгласни с това твърдение.

935 000 души (17%) са съгласни, че коронавирусът не съществува и това е световна измама. Отчита се лек спад в споделящите това твърдение спрямо юни, когато делът е 23%. Естествено се е повишил делът на несъгласните през ноември – 65% спрямо 56% през юни. Това се дължи в голяма степен на повишаването на броя на заболелите и смъртните случаи и фактът, че в по-голяма степен хората познават вече човек, който е болен или е бил болен.

16% от българите са съгласни, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. През юни всеки пети (22%) българин е бил съгласен с това твърдение.

Друга конспиративна теория е свързана с твърдението, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината. 14% са съгласни с това твърдение, а през юни делът е бил 21%.

53% от българите не са съгласни, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Над половин милион българи (10%) обаче са съгласни с това твърдение. Делът на съгласните през юни е бил 12%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първите 1/8-финалисти в Шампионската лига стават ясни днес
Първите 1/8-финалисти в Шампионската лига стават ясни днес
Благотворителна кампания за втори път набира компютри за ученици в нужда
Благотворителна кампания за втори път набира компютри за ученици в нужда