НОВИНИ

Със съдействието на БНТ: Дариха кислородни апарати на болниците във Велико Търново и Горна Оряховица

bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 27.11.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Семейство от Велико Търново дари кислородни бутилки на две болници в региона. Хората взели това решение, тъй като фамилната им фирма е специализирана точно в пренос на газове. Предаването на БНТ "България в 60 минути" стана посредник между медиците от първата линия и благодетелите.

Преди дни близък на Юри Стойнов постъпва за лечение във Великотърновската болница, където обаче се оказва, че няма достатъчно количество кислородни бутилки.

Мъжът се обръща за помощ към свой близък - Цветан Пeсaров, който освен че осигурява необходимата апаратура за пациента, решава да дари кислородни бутилки на здравните заведения.

Милен Георгиев, кислородчик МБАЛ "Св. Иван Рилски"-Горна Оряховица: От 28-30 бутилки за седмица, скочихме до 100, 200, 300. До днешния ден разполагам с 60 бутилки. Една бутилка може да стигне до 6, до 7, до 8 часа. Зависи на пациента колко кислород му е подадено, постоянно ли е на кислород, ще му се спира ли кислорода, ще му се пуска ли от време на време, примерно един час да е на кислород, половин час да има почивка. Те ще са в помощ в стаи, където няма кислород, защото има такива.

Анелия Захариева, гл. счетоводител МБАЛ "Св. Иван Рилски"-Горна Оряховица: Необходимостта от кислород в момента е огромна, потреблението непрекъснато нараства. Искам да изкажа огромна благодарност към инициативата на дарителите. Всеки един такъв дарителски жест е от огромно значение за болницата.

Благодарение на БНТ, се свързахме с нашия благодетел, който ни дари кислород и се справихме с кризата, обясни д-р Стела Денчева - директор СБАЛПФЗ "Д-р Трейман".

Вижте повече подробности във видеото.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Древен хирургически инструмент в музея в Търговище
Древен хирургически инструмент в музея в Търговище
Дресират кучета да разпознават хора с коронавирус
Дресират кучета да разпознават хора с коронавирус