НОВИНИ

Борисов проведе разширено съвещание с министрите Аврамова, Танева и Димитров

bnt avatar logo
от БНТ
15:02, 27.11.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Политика

Министър-председателят Бойко Борисов проведе разширено съвещание с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и с министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

Пред премиера тримата докладваха състоянието на напоителните системи в страната и мерките, които се налагат за осигуряване на вода за питейно-битовите нужди в страната, както и за земеделските производители и животновъдите.

„Имаме 850 милиона лева за проект по Плана за възстановяване, с който можем да рехабилитираме напоителните системи в страната или да ги доизградим“, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

До старта на проекта премиерът възложи на отговорните министри да се заемат с рехабилитацията на най-уязвимите места във водния сектор, а в същото време да се използва зимата и валежите, за да се напълнят язовирите.

Водна криза няма да има, предприемат се мерки, докладва министър Димитров на премиера Борисов

Министър-председателят Борисов изиска осъществяването на пълна координация, както и да се обърне специално внимание на сондажите в населените места и върху освобождаването на вода от язовирите и за земеделците.

„Защото от едните сондажи ползваме за битови нужди, а от другите - за земеделците и животновъдите“, каза още премиерът Борисов.

Министър Аврамова информира премиера Борисов, че подробният устройствен план за довеждащия водопровод на Перник е изготвен, обявен е в „Държавен вестник“ и след 19 декември ще бъде внесен за одобрение в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В рамките на съвещанието бе обсъдено засилването на координацията между различните институции относно подаването на ежедневна актуална информация за водния сектор. Дискутирани бяха и най-належащите мерки, които трябва да се предприемат по отношение на язовирите.

„Имаме план, максимално бързо да се свърши необходимото, отивайте да работите“, обърна се премиерът Борисов към министрите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът на Формула 1 Хамилтън стартира бързо в Бахрейн
Шампионът на Формула 1 Хамилтън стартира бързо в Бахрейн
Бившият капитан на "Вълците" Бейли е диагностициран с деменция
Бившият капитан на "Вълците" Бейли е диагностициран с деменция