Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Древен хирургически инструмент в музея в Търговище

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 27.11.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Преди 50 години, жители на поповското село Люблен попадат на каменна човешка глава на възрастен мъж, намерена в района на селото.

Покойният професор Димитър Овчаров веднага организира проучване на мястото и след време открива гроб, в който са намерени много интересни предмети, свързани с медицината. Сред тях е и уникален хирургически инструмент, който според специалистите наподобява джобно ножче на римските легионери от онова време.

Намерените уникални артефакти се намират в експозицията на Регионалният исторически музей в Търговище и предизвикват голям интерес сред посетителите. От тях става ясно, че медицината не е от вчера, а дори по времето на древните траки по нашите земи, хората са търсели помощ при специални лечители. Сред многобройните намерени предмети в гроба на древния лечител изпъква един хирургически инструмент, уникален за времето си.

Стефан Иванов, археолог в РИМ Търговище: Самият инструмент е сребърен, зрителите могат да си го представят да кажем като сегашните швейцарски ножчета, на тоя принцип, състои се от четири инструмента, които могат да се движат независимо едно от друго и могат да бъдат използвани и четирите едновременно. Най-вероятно инструментът е използван по това време, трети век след Христа, от лекаря за извършване на някакви оперативни дейности, примерно обработка на рани, следи от оръжия - стрели, на копия, неща, характерни за тогавашното време.

В гроба на древният лекар са намерени и още много други прецизно изработени медицински инструменти, свързани с работата му. Тези 4 броя лъжици и скалпел също са му служели като помощни средства, специалистите допускат дори, че е вероятно с тях древният медик да е извършвал и гинекологични дейности. А този сребърен колан най-вероятно е бил подарен на лекаря в знак на благодарност.

Стефан Иванов, археолог в РИМ Търговище: На който на латински е изписано „носи го щастлив", шеговито може да се предположи, че, може би е подарък от благодарен пациент. А самият лекар явно е бил много известен, популярен в региона, изобщо в Североизточна България, защото подобен паметник, наречен „Хереон", досега в България не е откривано.

Хирургическият многофункционален инструмент е представял България на различни изложби на медицинска тематика, а на една такава е впечатлил дори и японската императрица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста Георги Йорданов, обвинен за убийството на баба си и дядо си
Оставиха в ареста Георги Йорданов, обвинен за убийството на баба си и дядо си
Със съдействието на БНТ: Дариха кислородни апарати на болниците във Велико Търново и Горна Оряховица
Със съдействието на БНТ: Дариха кислородни апарати на болниците във Велико Търново и Горна Оряховица