НОВИНИ

Дебитът на "Камчия" намалява - решението е да се свържат язовирите "Ахелой" и "Порой"

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 27.11.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Бургас е един от градовете с най-голям риск от режим на водата догодина. Обемът на язовир "Камчия" е намалял драстично. За да не се стигне до воден режим по Южното Черноморие, ще се използват като резервен вариант язовирите "Ахелой" и "Порой". В момента се работи по проекта, но не е ясно кога той ще бъде завършен.

Близо 3 години продължава сушата в Бургаска област. Това е причината за намаления дебит на река Камчия. От водоснабдителното дружеството са изчислили, че количествата вода в момента ще стигнат до края на месец май. Дотогава трябва да бъдат свързани двата язовира "Ахелой" и "Порой" с "Камчия".

Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас: Към настоящия момент двата язовира "Ахелой" и "Порой" са в управление на Министерството на земеделието и храните, компетентността по отношение на прехвърляне на собствеността и управлението е чрез решение на Министерски съвет към Областна администрация-Бургас.

За да се свържат двете системи, инфраструктурата ще преминава през общините Несебър и Поморие. Преди това обаче е необходимо да се изгради ПУП, тъй като ще се минава през общински и частни земи.

Димитър Гюров, Дружество „Водоснабдяване и канализация"-Бургас: Това не зависи от нас. Тези процедури са в компетенцията на земеделското министерство. МОСВ трябва да направи един доклад, който да се види ясно дали водите в тези два язовира отговарят на всички санитарни и хигиенни норми за пиене.

Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас: Подготвяме документацията по извършване на ремонтите, които са необходими и за двата язовира. ВиК очаква съответното финансиране от държавата, за да може да извършва съответните дейности.

От водоснабдителното дружество се надяват през следващите месеци да се увеличи количеството валежи, за да се избегне водна криза по Южното Черноморие.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тристранният съвет обсъди Плана за възстановяване и устойчивост
Тристранният съвет обсъди Плана за възстановяване и устойчивост
Екоминистърът: Бургас е заплашен от безводие. Премиерът - водна криза няма да има (ОБЗОР)
Екоминистърът: Бургас е заплашен от безводие. Премиерът - водна криза няма да има (ОБЗОР)