НОВИНИ

От днес и в Благоевград може да се дарява кръвна плазма

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:02, 07.12.2020 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

В отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Благоевград ще може да се дарява кръв за осигуряване на реконвалесцентна плазма. Това стана възможно след инициативата, подета преди дни от бивши възпитаници на Езиковата и Математическа гимназии в областния център.

Дарената кръв от хора, преболедували COVID-19 ще се транспортира до София, където ще се преработва.

Днес се очаква екип от София заедно с лаборанти да пристигнат в кръвния център в Благоевград, за да предадат своя опит.

Десетки хора от региона са изявили желание да станат дарители.

И в Сливен вече може да се дарява кръвна плазма

Инициативата за откриване на център за кръвна плазма продължи около 2-3 седмици. Младите хора са получили подкрепа от областния управител Бисер Михайлов, от кметовете на общините в региона и от Многопрофилната болница за активно лечение в града.

Получихме подкрепа и от зам.-министъра на здравеопазването. "Процес не много дълъг и благодарение на вас, медиите, получихме добър отзвук. Оказа се, че отделението по трансфузионна хематология в Благоевград няма функциите на кръвен център и има доста орязани функции, и решихме да съсредоточим нашите усилия за това да помогнем", споделя Александър, един от организаторите на инициативата.

Доброволците ще могат да даряват кръв всеки понеделник и четвъртък от 7.30 до 12.30 ч., която после ще се транспортира до столицата, където ще се извлича плазма. И

Изискванията са да са здрави, да представят PCR теста, от който е видно, че от началото на вирусната инфекция са изминали поне 40 дни, да са над 50 кг, да са на възраст между 18 и 65 години и да не са взимали лекарствени медикаменти през последните 48 часа.

Автор: Надежда Цинцарска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магазините в Австрия отварят
Магазините в Австрия отварят
"Луфтханза" съкращава 29 000 работни места заради пандемията
"Луфтханза" съкращава 29 000 работни места заради пандемията