НОВИНИ

Силен вятър и обилни валежи утре

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 06.12.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

През нощта на отделни места ще има слаби валежи от дъжд, но още преди обяд утре от запад валежите ще се усилят. Код жълто за значителни количества е в сила в югозападните райони.

Предупреждение от първа степен е издадено и за североизточната половина от страната, но за много силен вятър от изток-североизток.

Минималните температури ще са между 3° и 8°, малко по-високи по Южното Черноморие, максималните температури ще са между 6° и 11°. След обяд валежите ще обхванат цялата страна, а през нощта срещу вторник на места в западните райони дъждът ще премине в сняг.

В планините ще бъде облачно, с валежи от дъжд, над 2000 метра - от сняг. В масивите от Югозападна България количествата ще са значителни. Ще духа умерен, временно силен южен вятър и привечер и през нощта по проходите ще има условия за навявания.

Не само у нас, проливни валежи ще има утре и в западните райони от Балканите, както и в почти цяла Гърция. Причина - пореден средиземноморски циклон, а с нахлуването на по-студен въздух от север-североизток в северната половина от полуострова след обяд дъждът ще започне да преминава в сняг. Значителни валежи от дъжд ще има и на Апенините. Ще продължат обилните снеговалежи в района на Алпите. Слънчево, но студено, ще бъде в Украйна и Европейска Русия.

По-студен въздух от тези части на континента ще се пренася към Балканите включително и към нашата страна и през нощта срещу вторник в Западна и Северна България, както и в Предбалкана, дъждът ще се примесва със сняг. Във вторник ще продължи да вали само в Източна България, а в североизточните райони дъждът временно ще преминава или ще се примесва със сняг. Предимно облачно ще се задържи и през следващите дни, на места с валежи, но температурите ще се повишават и ще бъде по-топло от обичайното за декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотнъм се разправи безпроблемно с Арсенал
Тотнъм се разправи безпроблемно с Арсенал
Един загинал и четирима ранени при тежка катастрофа край Велико Търново
Един загинал и четирима ранени при тежка катастрофа край Велико Търново