НОВИНИ

НАП ще признава PCR тестовете за разход на фирмите

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 06.12.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Работодателите приемат като облекчение решението на НАП да се приспадат като разход средствата, вложени в тестове за COVID-19. Така фирмите вече имат по-голям стимул да изследват служителите си за наличието на коронавирус, коментираха от Националната агенция за приходите.

На официалния интернет сайт на приходната агенция вече са публикувани указанията за това как и с какви документи ще се отчитат като разход средствата, вложени в тестове за COVID-19.

От бизнеса приемат с доза облекчение мярката, защото разходите за изследване на служителите са наистина огромни - особено във втората вълна на епидемията у нас. При първата фаза през пролетта финансовата тежест за тестовете бе изцяло върху работодателите, а в някои случаи и върху самите работници.

Признаването на тестването за COVID-19 от държавата за разход е добра стъпка в правилната посока, смятат работодателите, защото така ще се намали тежестта върху бизнеса.

"Със сигурност това е едно улеснение за работодателите и много голям разход. Примерно при първата вълна наш цех в град Кричим, където са 80 служители, се наложи ние доброволно да ги тестваме и това бяха 10 000 лева, които не се признаха като разход", каза Васка Бакларова, която е управител на шивашко предприятие.

От Националната агенция за приходите са взели решението за признаване на тестовете за разход, защото в Кодекса на труда, Закона за здравето и редица наредби работодателите са задължени да осигурят безопасни условия на труд. Още повече, че чл.11 от Закона за корпоративното подоходно облагане е категоричен, че когато фирмите са задължени с нормативен акт да направят разходи, то върху тях не трябва да има налог.

"Тези PCR разходи се приема, че нормативният акт е задължителен, за да осигури той безопасните условия, и тези разходи ще бъдат признати за данъчните цели, естествено трябва да бъдат документирани с първичен счетоводен документ", обясни говорителят на НАП-Пловдив Елена Манолова.

За разход ще бъдат признавани и антигенните тестове, съобщиха още от НАП. Проверки на фирмите ще се правят обаче, ако тестовете са несъразмерно много спрямо персонала и се правят прекалено често.

Репортери: Николай Райшинов, Златин Бояджиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-слаба активност на парламентарните избори в Румъния от 30 години
Най-слаба активност на парламентарните избори в Румъния от 30 години
Мерките дават резултат: Коронавирусът започва да отстъпва (Обзор)
Мерките дават резултат: Коронавирусът започва да отстъпва (Обзор)