НОВИНИ

Как се организира "студената верига" за доставка на ваксините в Европа

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:43, 06.12.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Ваксинацията срещу COVID-19 във Великобритания трябва да започне във вторник. При изключителни мерки за сигурност ваксините бяха доставени от Белгия.

"Студената" верига за транспортиране на ваксините се оказа най-голямото предизвикателство в доставките на препарата. От белгийския завод ваксините потеглят в хладилни кутии. Във фармацията подобни контейнери се използват отдавна, но сега търсенето им е огромно.

"Да се произведат над 10 хиляди контейнера определено е голямо предизвикателство. Работим на пълни обороти. Седем дни в седмицата по 24 часа", разказа директор на фабрика за производство на хладилни контейнери в Германия Йоахим Кун.

Следващият етап от "студената" верига е превозът с хладилни камиони или самолети. Летището във Франкфурт - най-големият въздушен европейски център за транспорт на лекарства, вече има разработен план за COVID ваксините.

"Това е предизвикателство, с което не сме се сблъсквали. Трябваше да проучим всеки етап, за да прогнозираме евентуални проблеми. Да имаме план Б, ако план А се провали", заяви Макс Филип Конради, директор "Товарна инфраструктура" на летище Франкфурт.

Във Великобритания складовете, където се съхраняват ваксините, се пазят в пълна тайна. В страната е създадена мрежа от 50 болници, където ще се извършва ваксинацията.

Според международната Коалиция за иновации в областта на епидемичната готовност ваксините разделят още по-рязко богатите от бедните държави.

"Наблюдаваме как богатата част от света се опитва да си набави ваксина. А нищо не се случва в развиващите се държави", каза Фредерик Кристенсен, който е зам.-председател на Коалицията.

Според Комисията, ако ваксинацията е ефективна и обхване равномерно всички райони, светът може да се върне към нормалния си ритъм през 2022-ра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерките дават резултат: Коронавирусът започва да отстъпва (Обзор)
Мерките дават резултат: Коронавирусът започва да отстъпва (Обзор)
Сагата Брекзит: Ще има ли търговско споразумение в последния момент?
Сагата Брекзит: Ще има ли търговско споразумение в последния момент?