НОВИНИ

И в Сливен вече може да се дарява кръвна плазма

bnt avatar logo
от БНТ
18:43, 06.12.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

В Сливен започна кампания за кръводаряване с цел извличане на плазма за лечение на COVID-19. Задължителното условие е кръводарителите да са преболедували коронавирусната инфекция, да представят резултат от PCR тест и да са минали 40 дни от установяване на заразата при тях. Дарената кръв се изпраща в Стара Загора, където се извлича плазмата.

След обявяването на кампанията за кръводаряване в Сливен броят на желаещите да дарят кръв за извличане на плазма се увеличава. Галя Александрова е една от първите, които се отзовават на призива. За първи път дарява кръв.

"Като човек, който премина през COVID и който имаше късмет да премине в по-лека форма без усложнения, и какво се случва, всеки ден умират хора, бих искала да помогна. Дори и на един човек, ако мога да помогна - ок", каза тя.

Процедурата по определяне на кръвна група и попълване на документи преди кръводаряването отнема около 25 минути. Това обаче не отказва решилите да помогнат.

"Редовно дарявам кръв. В случая дарявам кръв, защото един приятел има нужда", заяви Минчо Афузов.

"От самото изписване от болницата и след като обявиха, че може да се кръводарява, имах нагласата да кръводарявам, а в случая след поканата пък се отзовах веднага", сподели Румен Киров.

Дарената кръв в сливенската болница се изпраща в районния център в Стара Загора за извличане на плазмата, която се връща за нуждите на пациентите в областта. Дарителите трябва да отговарят на стандартните условия за кръводаряване. Проследяват се и други условия, за да бъде получено одобрение.

"Задължително да имат PCR тест. PCR-ът съответно трябва да е документиран и да е положителен. 40 дни трябва да са изминали от PCR положителния и съответно да нямат никаква клиника, да не приемат никакви лекарства, защото се натъкнахме на такива случаи, при които, въпреки че са минали 40 дни, хората продължават да приемат медикаменти и да имат клинична картина - задух, кашлица, висока температура - връщаме ги", обясни началникът на отделението по Трансфузионна хематология към МБАЛ "Иван Селимински" д-р Рая Ралева.

От болницата отчитат висок брой желаещи да даряват кръв. И уточняват, че от един кръводарител се извлича плазма за един пациент с COVID. Преобладаващо за даряване на кръв се отзовават преболедували, които искат да помогнат на свой близък. Кръводаряването в Сливен за извличане на плазма за лечение на COVID се извършва само в определени дни и с предварително записан час.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сагата Брекзит: Ще има ли търговско споразумение в последния момент?
Сагата Брекзит: Ще има ли търговско споразумение в последния момент?
Капсулата с проби от астероида Рюгу се приземи успешно в Австралия (Снимки)
Капсулата с проби от астероида Рюгу се приземи успешно в Австралия (Снимки)