НОВИНИ

Сагата Брекзит: Ще има ли търговско споразумение в последния момент?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:20, 06.12.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Преговорите за търговско споразумение между Великобритания и ЕС бяха възобновени днес в Брюксел. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще информира утре рано сутринта посланиците на страните от ЕС за резултатите. След разговора си снощи по телефона, утре вечер се очаква Урсула фон дер Лайнен и Борис Джонсън отново да обсъдят ситуацията.

Повече от час разговаряха снощи по телефона Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън. След седмица на интензивни преговори, главният преговарящ на Брюксел Мишел Барние се върна от Лондон без споразумение. Фон дер Лайен обобщи, че напредък е постигнат, но остават и нерешени въпроси. Двамата с Джонсън дадоха инструкции усилията да продължат.

"Остават съществени различия по три основни въпроса: лоялната конкуренция, разрешаването на спорове и риболова. И двете преговарящи страни подчертахме, че споразумение не е възможно, ако тези въпроси не бъдат решени", категорична беше Урсула фон дер Лайен.

Британският преговарящ Дейвид Фрост пристигна този следобед в Брюксел и каза предпазливо, че твърдо е готов да работи за сделка. Барние беше по-лаконичен, в туитър той написа:

"Ще видим дали има път напред. Работата продължава".

Утре много рано сутринта Барние ще трябва да докладва на посланиците на страните-членки дали е възможна сделка в оставащите до края на годината малко повече от три седмици. Тогава изтича преходният период и Великобритания окончателно напуска ЕС.

Ако има споразумение, то ще трябва бързо да бъде одобрено и от Европейския парламент, и от държавите членки. Европейските лидери могат да направят това в четвъртък и петък, когато пристигат в Брюксел на последната си за тази година редовна среща на върха. Европейският парламент е готов да заседава извънредно между Коледа и Нова година, за да одобри споразумението.

Брюксел обаче не иска сделка на всяка цена. Франция вече заплаши с вето, ако споразумението не защитава европейските интереси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се организира "студената верига" за доставка на ваксините в Европа
Как се организира "студената верига" за доставка на ваксините в Европа
И в Сливен вече може да се дарява кръвна плазма
И в Сливен вече може да се дарява кръвна плазма