НОВИНИ

Мерките дават резултат: Коронавирусът започва да отстъпва (Обзор)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:01, 06.12.2020
Чете се за: 01:35 мин.
Още

Добра новина на Никулден. Коронавирусът у нас започва да отстъпва.

Разпространението, макар и леко, се забавя в резултат на по-строгите мерки, отчете директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

В предаването "Денят започва с Георги Любенов" проф. Тодор Кантарджиев обясни, че т.нар. репродуктивно число на заразата намалява. Ако прeди 14 дни 10 човека са заразявали 20 и повече, сега 10 заразяват между 7 и 9 души.

Днес директорът на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов заяви пред БНР, че ползите от ваксинирането ще са повече от рисковете. В предаването "Неделя 150" той съобщи още, че се очаква ваксините да пристигнат в края на декември, а поставянето им ще започне незабавно на приоритетните групи.

Гигов коментира, че при общопрактикуващите лекари вече се изготвят списъци с имената на пациенти, които искат да бъдат имунизирани срещу COVID-19.

По-строгите мерки вече дават резултат.

"В София за 14 дни имаме едно намаляване с около 20-25% на случаите, което е много добре", каза проф. Кантарджиев.

Премиерът Бойко Борисов призова хората да спазват карантинните мерки.

"Виждате вече започнаха да падат броят на заразените. Намалява натискът върху леглата в болниците", заяви министър-председателят.

Експертите се надяват положителната тенденция да се запази.

"Нещата, ако вървят добре, до 20 декември вече ще сме наясно дали ще бъде възможно да се събират две семейства или три семейства", коментира проф. Кантарджиев.

Проф. Тодор Кантарджиев: 20-25% е спадът на новите случаи в София

В момента се разработват три групи ваксини срещу COVID-19.

"РНК-овите ваксини. Ваксини, които са с вектор - друг вирус трябва да го вкара в организма ти. Тези ваксини не са подходящи за хората с имунен дефицит, автоимунни заболявания, онкологично болните. И третата група - това са ваксини, те са за хора, които са в имунен дефицит", обясни проф. Кантарджиев.

Ваксините не са опасни, обясни Кантарджиев.

"Имаме един уникален шанс с тази ваксина да се увеличи броят на хората, които имат защита срещу този вирус и да не мъкнем тези маски, и да може да се видим с приятели, и спокойно да контактуваме с останалите хора", допълни професорът.

Кантарджиев обясни защо в плана за ваксинация служителите на ферми за норки са преди възрастните хора.

"Вирусът, минавайки през норка, може да се промени. У нас имаме една малка и една по-малка ферма за норки. И там като работят 50 души, хайде да ги ваксинираме, за да ни е мирна главата, да не тръгне от България някой мутирал вирус", каза проф. Кантарджиев.

Все още не е ясно колко дълготраен имунитет може да създаде ваксината срещу COVID-19.

Обичайно цифрите в неделя са по-ниски. 2037 са новите случаи при направени 5986 PCR теста. Така 34% от изследваните са заразени и се наблюдава лек спад в сравнение с предишните дни. Излекувани са близо 1000 души, а починалите са 79.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП ще признава PCR тестовете за разход на фирмите
НАП ще признава PCR тестовете за разход на фирмите
Как се организира "студената верига" за доставка на ваксините в Европа
Как се организира "студената верига" за доставка на ваксините в Европа