НОВИНИ

Бургас отпразнува Никулден онлайн, рибена чорба получиха медиците на първа линия

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 06.12.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Днес отбелязваме Никулден. Празник на моряците, рибарите и банкерите. На 6 декември празнува и Бургас.

Коледният базар в центъра на Бургас е и мястото, където най-силно се усеща празничната атмосфера на днешния Никулден. По традиция на празника се включват коледните светлини в целия град. За съжаление, заради епидемиологичната обстановка, всички масови прояви днес бяха отменени, но събития за празника на града все пак се състояха онлайн.

На днешния празник бяха зарадвани с рибен курбан и бургаските медици на първа линия, които продължават да лекуват пациенти в COVID отделенията.

Празникът започна в храма "Св. Св. Кирил и Методий" със света литургия с пожелание Св. Николай Чудотворец да закриля града и неговите жители. По-късно беше осветена обредната трапеза, на която задължително присъства риба и постни ястия.

"Има царевица, има боб. Има постни сърми. Слагат се, за да може както набъбва бобът, така да набъбват благините и добрините в семейството", обясни Пламена Кирова от Етнографския музей.

"Имаме ли здраве, ние можем да постигнем всичко. Бургазлии сме трудолюбиви хора, упорити хора. Днешният празник е малко по-различен. Няма я тази тържественост, няма ги всички тези тържествени ритуали, които съпътстваха празника на Бургас", каза кметът на община Бургас Димитър Николов.

Цяла нощ готвачите от остров "Св. Анастасия" край Бургас приготвяха 3000-те порции риба и рибена чорба, с които зарадваха днес медиците на първа линия.

"Това за нас е мил жест в този ден, че някой мисли за болните ни пациенти, също така и за персонала, който е денонощно тук. Желая от все сърце здраве на абсолютно всички. Ще преборим този вирус така или иначе", коментира Дора Христова от УМБАЛ-Бургас.

Голямата атракция на празника днес беше спираща дъха водна демонстрация на Морска гара.

Онлайн протече и празничният никулденски концерт в Бургас.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Култура.БГ стана на 10 години
Култура.БГ стана на 10 години
Засилено е полицейското присъствие в Пловдив заради струпване на хора в магазините
Засилено е полицейското присъствие в Пловдив заради струпване на хора в магазините