НОВИНИ

Засилено е полицейското присъствие в Пловдив заради струпване на хора в магазините

bnt avatar logo
от БНТ
20:27, 06.12.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Увеличават се полицейските екипи, които следят за спазване на противоепидемичните мерки в Пловдив. След като опашки се извиха пред магазин за подаръци, а вътре клиенти се струпаха на касите, от областния кризисен щаб предупредиха за по-строги мерки и санкции. Единственото съоръжение, което в момента позволява събиране на повече хора, е откритата ледена пързалка в града.

На 2000 кв.м могат да сложат кънките не повече от 50% от обичайно позволените хора, т.е. приблизително 400 човека. И те могат да се пързалят без предпазни маски. Защитните средства са необходими само когато се ползва площадката за преобуване. Там има и служители, които следят както за маските, така и за ползването на дезинфектанти. Засилени проверки има и в магазините, за да се предотврати струпването на хора.

Кънките са голяма зимна емоция за Красимира Папукчиева. И вече 5 години момичето чака с нетърпение времето, когато леденият ринг му дава възможност да спортува.

"Много свободно се чувствам, когато карам, това е най-голямата ми страст", сподели тя.

В условията на COVID пандемия обаче на пързалката има ограничения, които изискват допълнително внимание и съобразителност. Осигурени са дезинфектанти, следи се за дистанция, макар гарантирането ѝ да е трудна задача.

"Кънките, когато се връщат, когато се съберат, те се дезинфекцират във фургона с озон", обясни управителят на пързалката Николай Денев.

Ледената пързалка в Пловдив остана сред малкото в работещ режим въпреки ограниченията, защото е достатъчно голяма и движението не позволява струпване и контакт, твърдят от институциите.

"Аз мисля, че сме взели предостатъчно мерки по безопасността", твърди управителят.

В магазините обаче се стигна до непредвидени ситуации. След като снимки от опашките в голям хипермаркет за детски играчки и коледна украса обиколиха социалните мрежи, днес от Областния кризисен щаб в Пловдив разпоредиха масови проверки.

"Полицейско присъствие има. Вътре също казваха да се спазва дистанция, казваха постоянно", заяви клиент.

"Няма много хора, ама чак толкова дистанция не се спазва. До метър някъде да, ама не повече. До два метра няма", каза друг.

След сигналите за нарушения вече е решено всеки делничен ден след 17.00 ч. и целодневно в събота и неделя полицейски екипи да дежурят пред входовете на големите магазини.

БНТ: Смятате ли, че присъствието на полиция респектира хората и управителите на магазините?

"Смятам, да", отговори клиент.

От Областния кризисен щаб са категорични, че засилените проверки ще продължат. На магазините нарушители ще бъдат налагани актове и глоби, а при повторно нарушение на разпоредбите ще се затварят търговски обекти.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бургас отпразнува Никулден онлайн, рибена чорба получиха медиците на първа линия
Бургас отпразнува Никулден онлайн, рибена чорба получиха медиците на първа линия
Най-слаба активност на парламентарните избори в Румъния от 30 години
Най-слаба активност на парламентарните избори в Румъния от 30 години