Готови сме да посрещнем първата доставка на ваксини срещу коронавирус

Александър Марков
от Александър Марков
20:01, 05.12.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

България е готова да посрещне първата доставка на ваксини срещу COVID-19.

В това се увери премиерът Бойко Борисов при посещението си в Центъра за заразни и паразитни болести. Там има два хладилника за съхранение на медикамента. Подобни хладилници ще има във всички Регионални здравни инспекции в страната в шестте района за ваксинация.

Здравните власти в България трябва да имат готовност за начало на ваксинацията, щом пристигне медикаментът у нас, заяви премиерът Бойко Борисов.

"Дойде ли ваксината, дори да е по Коледа, по Нова година, по Коледа няма да дойде, но ако е по Нова година - пак ако има желаещи, трябва независимо от празниците да се организира ваксинирането", каза министър-председателят.

Ваксинирането ще бъде доброволно и безплатно, припомни Борисов.

Ваксините ще са одобрени от Европейската комисия и гарантирани от Европейската агенция по лекарствата.

Безплатен е и Ремдесивирът, напомни Борисов.

"Неслучайно го казвам. За всички. И е достъпен за всички".

Първите хладилници, способни да съхраняват ваксината, вече са в Центъра за заразни и паразитни болести.

"Тук са разположени двата хладилника. Този и другият зад него. Виждате, температурният режим на хладилника е -71 градуса. Тук можем да съберем над 100 000 дози ваксина. По първоначални данни, първата пратка, която ще дойде, ще бъде 125 000 дози. Работят, готови сме", категоричен беше здравният министър Костадин Ангелов.

Подобни хладилници ще бъдат разположени в РЗИ-София, Бургас и останалите центрове в страната.

"Нашите хладилници, за да бъдат в най-пълноценна услуга, единият ще бъде разположен във Варна, другият в Пловдив и третият в София", каза проф. Венцислав Мутафчийски.

В понеделник здравният министър и директорите на регионалните инспекции в шестте ваксинационни района в страната ще започнат работа по детайлите на плана за ваксинация.

"За да създадем вече локалните логистични режими на поведение и разпределение на ваксината, организация на таргетните групи", обясни Ангелов.

В Центъра за заразни и паразитни болести има 11 000 флакона Ремдесивир, очакват се още 6000.

"По 2500 оздравяват, което означава, че докторите и медицинските ни работници като цяло успяват много хора да излекуват", коментира Борисов.

В държавната фирма "Бул Био" работят и по новата производствена линия за БЦЖ ваксина, имуноглобулини и препарати за лечение на тетанус, ботулиново и змийско отравяне.

"Подготвяме износ за Република Турция в момента. Изнасяме по линия на СЗО за "Уницеф", каза управителят д-р Румен Кофинов.

Според Борисов, е било правилно да се възстанови държавният капацитет за производство на подобни медикаменти.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Интерпол предупреди: Готвят се да откраднат ваксините срещу COVID-19
Интерпол предупреди: Готвят се да откраднат ваксините срещу COVID-19
Протестиращи се събраха и във Варна
Протестиращи се събраха и във Варна