В навечерието на Никулден в центъра на София отвори врати рибен пазар. Посетителите могат да избират различни видове риба и морски дарове при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.
По-малко от час след като отвори пазарът, улица "Оборище" се напълни с хора. Щандовете бяха разположени само от едната страна на улицата. Имаше отделни места за вход и изход, както и постоянни препоръки за спазване на противоепидемичните мерки.
"В магазините е много голяма навалица", споделя Валя.
БНТ: А тук как ви се струват мерките?
"Добре, дистанция има, всички са с маски", отговаря тя.
На моменти обаче, може би заради интереса към щандовете, мерките не се спазваха и дистанцията беше много по-малка от метър и половина.
Преди да купят риба за празника хората следят основно да е прясна и качествена. Така беше и днес. Дали все още обаче се търси шаран за Никулден?
"Ще видим може нещо и друго да изберем", споделя купувач.
"Ще сложим чернокоп и лаврак", казва Стоян.
БНТ: А традиционният шаран къде отива?
"Тая година ще пропуснем", отговаря той.
"Предпочитат само сьомга, лаврак и ципура. Забравили са какво са вкусните български риби", казва производителят Светослав Борисов.
"Традицията е шаранът, но за съжаление не го харесваме. Нещо друго - може би толстолоб или сьомга", споделя Янина.
"Вече са модерни морските риби, сьомга, която е напълно нетрадиционна, калмари, но има интерес и към българските си неща, които са пресни", казва Марин, който също е производител.
Освен сурова риба на някои от щандовете се предлагаше и печена.
"Ако искате да съсипете по-голяма част от рибите - пържите, ако искате да е нещо по-вкусно, здравословно - печете. Най-доброто е печено", посъветва Светослав Борисов.
Пазарът се намира на ул. "Оборище", между храм-паметника "Св. Александър Невски" и бул. "Васил Левски". Ще продължи и утре от 11.30 до 20.00 ч.