НОВИНИ

Специално за БНТ: Хирургът - иподякон доц. Янев за живота между операционната и храма

Мария Костова
от Мария Костова
11:11, 05.12.2020
13076
Чете се за: 01:05 мин.
Здраве

Липса на лекари. Отделения без достатъчно медицински персонал. Притеснени пациенти. И задъхваща се система. Така изглежда родното здравеопазване в края на пандемичната 2020-та. Хронична диагноза и незабавна нужда от спешно лечение, за което трябват хора. Доказани професионалисти, които не се страхуват.

Доц. Николай Янев е ръководител на клиниката по лицево-челюстна хирургия в "Пирогов" и паралелно с това - иподякон в Българската православна църква.

"Човешката същност е доста сложна. И когато ние се опитваме да излекуваме една малка част от нея като човешкото тяло, може би пропускаме много важни неща, когато успеем да вдъхнем вяра в пациента, ние сме свършили половината работа".

Преди казармата мечтаел да учи международни отношения. След нея - станал студент по Стоматология. Шестгодишното следване не му било достатъчно, затова завършил Медицина. Продължил със специализация във Великобритания и работа в едни от най-добрите клиники на Острова.

"Заминах за Великобритания с надеждата да усвоя техниките на микросъдовата интервенция в областта на главата и шията - на тях разчитат автотрансплантацииите и трансплантациите от други донори при пренос на тъкани от отдалечени части на лицето и шията. Това са едни много специфични и трудоемки техники - подобна операция за реконструкция на загубена челюстна структура или част от лицето отнема над 10-12 часа", разказа доц. Янев.

За лаиците работата му изглежда като научна фантастика. Специалистите го оценяват по достойнство и го избират за лекар на годината през 2017. Тогава осъществява уникална за България операция като отстранява тумор от челюстта на пациент и възстановява лицето му, използвайки 3Д технология. Година по-късно решава да се върне окончателно у дома.

"Това, в което се убедих е, че няма нищо непостижимо за нас. И единственото, което ни е необходимо е да обединим силите и да насочим правилно средствата, за да можем да развием и тези най-съвременни насоки в хирургията във България", категоричен бе доц. Янев.

Вижте цялото интервю с хирурга - иподякон във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът: Модернизираме летищата, което правят всички държави в региона
Премиерът: Модернизираме летищата, което правят всички държави в региона
Иво Димчев и 100 кила за хитовия си проект "Баница"
Иво Димчев и 100 кила за хитовия си проект "Баница"