НОВИНИ

14 деца с увреждания са заразени с COVID-19 в дом в Хасково

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 05.12.2020 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
Здраве

Огнище на коронавирус в социални домове в Хасково. Тествани са всички живеещи в дома, а тези с отрицателен резултат са отделени от останалите.

В един от двата центъра от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания общо заразените са 21. От тях 14 са потребители, а 7 - служители. Първият положителен резултат е бил на детегледачка преди седмица. Вчера са излезли резултатите и на всички 28 потребители и 28 служители.

Веднага след първия положителен случай в двата центъра е извършена пълна дезинфекция, а всички 28 потребители и още толкова служители са следени за симптоми.

"Следяха се постоянно всяка сутрин температурата на децата. Нямахме никакви индикации, че нещо от този служител е влезнало в центъра", обясни директорът на дирекция "Здравеопазване и социални дейности" в община Хасково Златка Караджова.

За сега заразените нямат симптоми и се чувстват добре.

"Към момента и когато колегите са вземали изследванията, е нямало оплаквания от потребителите. Имаше отсъстващи от персонала, които са били с оплаквания, които за момента не са били за изследване, но те са си били в къщи", заяви началникът на РЗИ - Хасково Соня Димитрова.

Сред заразените има 3 деца и 11 младежи. Обитателите на тези центрове не напускат сградите и не контактуват с външни хора.

"Въпреки всички мерки, които се вземат и отговорността на всички служители, които са в социалната система, ето за жалост това се случва и при нас", обобщи Златка Караджова.

Предстои следващата седмица всички потребители и персонал отново да бъдат тествани.

Репортер: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП изключи от редиците си депутата Иван Иванов
БСП изключи от редиците си депутата Иван Иванов
Закупиха 4 апарата за анализ на археологически находки по ОП "Наука и образование"
Закупиха 4 апарата за анализ на археологически находки по ОП "Наука и образование"