НОВИНИ

В помощ на медиците: Отварят детска градина в "Свети Мина" в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 05.12.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Регионални

Обмислят да изградят детска градина в пловдивската болница "Свети Мина", като се възползват от финансиране по европейска програма. В градината ще се приемат децата на медиците, които работят в здравното заведение. Така служителите в болницата ще бъдат улеснени, защото често и двамата родители са здравни работници и имат дълги дежурства.

Над 20 са служителите в общинската болница "Свети Мина" в Пловдив, чиито деца са на възраст за градина. Сред тях е и доктор Севдалина Ламбова.

"Майка съм на дете на три години и мога да кажа, че за работещите в сферата на здравеопазването медицински специалисти е едно голямо предизвикателство. Моят съпруг също е лекар в случая, така че е много трудно", казва д-р Севдалина Ламбова - началник на Отделението по ревматология.

За да се реализира идеята, от ръководството на болницата вече са подали документи за кандидатстване за финансиране по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

"Ние трябва да финансираме със собствени средства 20% от проекта и кандидатстваме за останалите 80. Целият проект е на максимална стойност 150 000 лева", каза проф. Петър Петров- управител на МБАЛ "Свети Мина"- Пловдив.

Болницата, която дълго време имаше финансови проблеми, в момента е в относително стабилно състояние, обясни управителят. 30-те хиляди лева, които са нужни за съфинансирането, най-вероятно ще дойдат от получаване на изработени надлимитни средства от 2015 и 2016 година.

Помещението, което се намира във вътрешния двор на болницата и в момента се използва основно като склад, е предвидено да се превърне в детска градина за децата на медиците.

Мястото се нуждае само от козметичен ремонт. Храненето ще се извършва чрез кетъринг, а пациентите на болницата няма да имат достъп до децата.

"Помещението е изолирано, ще бъде по всички правила на РЗИ, така че няма да има никакво безпокойство, много родители биха се възползвали", каза Елена Орехова - старша сестра в ОАИЛ.

Ако болницата получи финансиране, детската градина може да заработи най-рано след шест месеца. По проекта ще бъдат наети и двама учители.

Автор: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубрат Пулев: Вътрешното ми усещане е за победа
Кубрат Пулев: Вътрешното ми усещане е за победа
Ювентус се е опитал да “забърза” процедурата по натурализиране на Суарес
Ювентус се е опитал да “забърза” процедурата по натурализиране на Суарес