НОВИНИ

Д-р Шарков: Стоматолозите са в непрекъснат риск, а нямат достъп до регистъра на заразените

bnt avatar logo
от БНТ
07:56, 07.12.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Достъп до регистрите на заразените и боледуващи от COVID-19 искат стоматолозите. Какви са основанията им за това - гост с коментар по темата в сутрешния блок "Денят започва" по БНТ беше д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз.

В момента организацията е такава, че общопрактикуващите лекари имат достъп до този регистър, за разлика от стоматолозите. Ситуацията е, че всеки, който влезе в кабинета, ние го поемаме, обясни д-р Шарков.

Работим в непрекъснат риск, не знаем дали пациентът на вратата е преболедувал коронавируса или в момента е болен. Но рискът не е само за нас - той е и за пациентите след него, да не говорим за персонала, който работи в клиниките, допълни д-р Шарков.

Той призна, че има стоматолози, които са се заразили, сред тях има и починали. Искам обаче да кажа и още нещо - двама зъболекари в момента са доброволци и работят в COVID отделение в болницата във Видин, където знаете колко тежко е положението и те не го изтъкват. Това са д-р Петкана Поломска и д-р Страхил Станков - за първи път казвам имената им, поясни д-р Шарков.

Ние българите неглижираме, занемаряване здравето на устата и устната хигиена, ходим на зъболекар тогава, когато вече се появи болка, смята стоматологът.

Той даде полезни съвети към всички - ако сме изкарали някакво грипно заболяване, независимо какво, задължително да сменим четката си за зъби. Хората с протези също трябва да спазват висока лична хигиена след всяко хранене, обясни Шарков.

Той коментира и популярното научно изследване, че водата за уста може да помага срещу коронавируса.

Да, водата за уста подобрява устната хигиена. Тя съдържа съставки, които неутрализират микроорганизми и вируси. Само че, тази публикация не изследва ефектът ѝ за COVID-19, а за всички останали вируси и това води до предположение, че тя би повлияла и на него, но засега нямаме доказателство, категоричен е стоматологът.

Дали и зъболекарите ще подлежат на ваксинация заедно с медиците от първа линия - това тепърва ще се обсъжда с Координационния съвет. Тази седмица предстоят преговори и с Надзорния съвет на НЗОК, за да запазим условията на мерките каквито са в момента, допълни д-р Шарков.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва изплащането на пенсии с добавка от 50 лв. и този месец
Започва изплащането на пенсии с добавка от 50 лв. и този месец
Кога язовирите "Порой" и "Ахелой" ще се свържат към мрежата на ВиК-Бургас
Кога язовирите "Порой" и "Ахелой" ще се свържат към мрежата на ВиК-Бургас