НОВИНИ

Д-р Николай Шарков: Само 8% от 18-годишните българи са без кариеси

bnt avatar logo
от БНТ
09:39, 12.07.2020
Чете се за: 01:12 мин.
Здраве

30% от децата на 5-6 години са без кариеси, останалите са с кариеси на временните зъби. Те се повяват при неправилно хранене на детето и ако не се поддържа никаква устна хигиена. Тогава нещата са трудно обратими. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" председателят на Зъболекарския съюз д-р Николай Шарков.

20% от 12-годишните българи са без кариеси, а при 18-годишните процентът е 8, само 35% от тях имат добра устна хигиена. Лошото състояние на останалите се дължи на лошо хранене – с въглехидрати и лоша устна хигиена или липса на такава. При 18-годишните всеки 4-ти има поне един изваден зъб.

35-годишните българи имат по 17 зъба, засегнати от кариеси, от тях средно 6 зъба са екстрахирани, отбеляза д-р Шарков.

20% от 60-годишните хора са с обеззъбена горна челюст, 17% са с обеззъбена долна челюст и 13% с обеззъбена и долна, и горна.

Д-р Шарков заяви, че благодарение на профилактичната програма, която се провежда, заболяваемостта започва да спада с около 25%.

Ще направим всичко възможно да проведем контролно епидемиологично изследване – ще изследваме 6000 деца, за да видим реалния резултат от програмата, каза той.

Относно пандемията д-р Шарков подчерта, че зъболекарите са на първа линия.

"Ние работим на 35 см от лицето на пациента и сме изложени на същата опасност, защото при нас влизат пациенти и въпреки че прилагаме триажа, още на 19-ти март публикувахме този документ препоръки към нашите колеги, ние в крайна сметка не знаем кой влиза", каза той.

По думите му денталните клиники са безопасни, защото спазват правилата на асептика, които се учат още във втори-трети курс в медицинските университети. "Имайте предвид, че те и преди и след появата на COVID-19 спазват тези правила, което означава дезинфекция и автоклавиране на абсолютно всичко", подчерта д-р Шарков.

Той каза, че в началото на пандемията денталните центрове са били затворени за 20-30 дни заради липса на предпазни средства, което не е довело до влошаване на здравето на пациентите.

30 дни не може да се влоши здравето на устата на индивида, може да се появи неотложно състояние, т.е свързано с болка, но това е в следствие на един дълъг хроничен процес в устата, който се развива, поради това, че не е полагана грижа в устата, каза д-р Шарков.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Гергина Тончева - легендарната директорка и основателка на НГДЕК
Почина Гергина Тончева - легендарната директорка и основателка на НГДЕК
Бившата жена на Джеф Безос е най-богатата дама в САЩ
Бившата жена на Джеф Безос е най-богатата дама в САЩ