НОВИНИ

Напрежение и сблъсъци при протеста в парк "Росенец" (обобщение)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:11, 11.07.2020
Чете се за: 02:42 мин.
У нас

Напрежение и арести край плажа на парк Росенец, където летува Ахмед Доган. Сутринта граждани и привърженици на лидера на "Да България'' Христо Иванов искаха да стигнат до мястото, което се оказа недостъпно преди дни, защото е охранявано от НСО.

Посрещна ги полиция и не ги пусна, защото там вече имаше привърженици на ДПС. Ситуацията доведе до напрежение и арести. Премиерът поиска оставката на шефа на МВР- Бургас, той я подаде , вътрешният министър обаче не я прие.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се появи пред активисти на движението в резиденцията в Росенец. В крайна сметка - арестуваните бяха освободени, хората отвън пуснати да влязат, и всички се събраха на плажа, за да демонстрират мирно.

Симпатизанти на ДПС от цялата страна пристигаха организирано около парк "Росенец" от сутринта.

"Много сте готини, много!", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Това е инициатива на нашите членове и симпатизанти. Предимно млади хора. Те са сметнали за морално ангажиращо да дойдат днес и да заявят своята подкрепа към лидера на ДПС", обясни евродепутат ДПС Илхан Кючюк.

На метри от симпатизантите на ДПС се събраха хора, подкрепящи лидера на "Да, България" Христо Иванов, както и организирали се в социалните мрежи. Целта им - да стигнат до плаж "Росенец", който е публична държавна собственост.

Единственият път до плажа попада в частния имот, който се използва от Ахмед Доган.

Стефан Петров: "Дойдохме тук да направим плаж и да се противопостиавим на това заграбване на българска земя".

Пламен Янев: "Увещаваха бургазлии, че тук има път, който не води до никъде".

Христо Иванов - председател на "Да България": Ако ни бяха казали предварително, че смятат по този начин да организират нещата, ние щяхме да имаме време за реакция,да информираме хората, които в момента от цялата страна не с автобуси, и не по списък пътуват.

След като разбраха, че няма да бъде допуснати до плаж "Росенец", Христо Иванов и сподвижниците му решиха да преместят протеста си пред сградата на община Бургас. Там ги посрещна кметът на града Димитър Николов.

Димитър Николов, кмет на Бургас: "Настоявам да се пуска всеки който реши да отиде.
Но зоната на брега в момента е достъпна само от към морето".

По-късно кметът Николов и Христо Иванов се върнаха в парк "Росенец". Напрежението ескалира в момента, в който желаещите да стигнат до плажа се опитаха да минат през полицейския кордон.

Протестиращи и полиция се сблъскаха на няколко пъти.

Част от протестиращите успяха да пробият през полицейския кордон, но не и да стигнат до демонстрантите от ДПС. Стигна се и до арести. Един от задържаните беше Иво Мирчев, който скоро след това беше освободен..

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: "Имаше задържани лица. Изрично по разпореждане на премиера те са освободени, като са им съставени съответните протоколи за предупреждение да не натрупват обществения ред и да не са агресивни по отношение на полицаите".

Димитър Николов, кмет на Бургас: Още сутринта, когато групата на Христо Иванов беше малка, полицията трябваше да ги допусне, за да няма това напрежение. Считам, че е грешка за недопускане на българските граждани до мястото на протеста.
- Чия грешка?
- На ОДМВР.

Ст. комисар Радослав Сотиров, директор на ОДМВР - Бургас в оставка: "Създаваме организация сега оттук в дясно на мен евентуално на групи да отидат на плаж".

Протестиращите обаче отказаха да използват алтернативния черен път, защото той води до друг плаж.

По искане на премиера Бойко Борисов шефът на областната дирекция на МВР в Бургас подаде оставка, след анализ на ситуацията вътрешният министър не я прие.

Ст. комисар Радослав Сотиров, директор на ОДМВР: "Ще поема тази отговорност, като си подам оставката. Искам да благодаря на всички колеги в момента тук, които за мен изключително професионално си свършиха работата".

И за мен е по-важно, че не допуснахме нарушения на обществения ред, не се проля кръв.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: "Това е единственото правилно решение, което е взето, да не се допусне събиране на двете групи, така че да се стигне до човешки жертви, виждате какво беше напрежението, така че на този етап, след като и професионалното ръководство застана зад действията на директора на ОДМВР-Бургас аз смятам да не приема неговата оставка".

Известно време протестиращите се лутаха из малките алеи на парка в търсене на плажа. Поведени от кмета на Бургас, част от тях минаха по заобиколен маршрут през черен път и камъни, за да достигнат до плаж Росенец.

Там развяха български знамена и запяха химна.

Христо Иванов, председател на "Да, България": "Ако плажът пак не може да се ползва, ако кметът излъже и не внесе решение за това да се прокара път, пак ще дойдем. Даваме му срок до края на лятото".

Така на плажа имаше хора и от двете демонстрации. Но до напрежение и сблъсъци не се стигна.

И симпатизантите на "Да, България", и тези на ДПС призоваха за етническа толерантност. Малко след 15 часа симпатизантите на ДПС започнаха да се изтеглят от парк "Росенец", а протестиращите ги изпратиха едновременно с аплодисменти и освирквания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Циципас надигра Гофен на турнинра "Върховен тенис спектакъл"
Циципас надигра Гофен на турнинра "Върховен тенис спектакъл"
След протеста снощи: 18 задържани, 2-ма в болница, 3-ма ранени полицаи
След протеста снощи: 18 задържани, 2-ма в болница, 3-ма ранени полицаи