НОВИНИ

Томислав Дончев: Няма да искаме оставката на президента

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
16:30, 11.07.2020 (обновена)
5145
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

Вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и социалният министър Деница Сaчева направиха извънредно изявление в Министерски съвет, час след като в обръщение към народа президентът Румен Радев поиска оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че с днешното си обръщение президентът Румен Радев е поискал цялата власт в държавата за себе си. Заедно с вицепремиера Каракачанов и социалния министър Сачева, Дончев призова за спокойствие, ненасилие и национална отговорност.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че от управляващите няма да последва огледална реакция и те няма да искат оставката на президента, защото това би довело до още по-тежка институционална криза.

"Вероятно очаквате огледална реакция след включването на президента. Аз няма да кажа правителството иска оставката на президента. Държа българският президент да си изкара мандата си, въпреки че съм не съгласен с голяма част от тезите, които изразява публично", заяви Томислав Дончев.

"Днес заявявам, че българският президент има малко повече от година до края на мандата си и аз държа да довърши мандата си. Затова и каза, че няма да хули държавния глава но ще си позволи кратък превод на думите му.
Първо - кога правителството се превърна в мафия - когато прокуратурата повдигна обвинения към съветниците на президента.
Второ - като директен превод искането днес означава -"Искам цялата власт сега и безконтролно", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев призова всички, особено политиците към повече мъдрост защото Нямаме алтернативна България и алтернативни институции

"Има точка, от която връщането назад е много трудно", заяви Дончев.

"Политическият екстремизъм, който се опитва да практикува Радев, е опасен за държавата. Ние искаме да се възстанови диалогът с институциите", заяви социалният министър Деница Сачева.

"Г-н Радев не е намерил 24 часа да коментира новината, че успяхме да влезем в чакалнята на еврозоната. Нека, ако някой има други планове за България, които са извън демокрацията, да излезе и да каже това. Призоваваме да се уважават институциите на България, защото друга държава нямаме", подчерта Сачева.

"Счупените носове на полицаите не са от братски прегръдки. Полицията не е враг на обществото. Това трябва да спре! Всеки може да протестира и да иска промяна за по-добър живот, но очаквам всички да призоват хората, които провокират полицията, да не го правят, те пазят нашия живот".

"История на България го показва – когато институциите воюват нищо добро не се случва. От Обединени патриоти призоваваме за диалог между институциите. Те трябва да работят ръка за ръка, а не да нахъсват привържениците си един срещу друг. Не поставяйте българите един срещу друг, не оставяйте борбата да е брат срещу брат!"

Това каза в изявление от Министерски съвет заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов относно състоялите се вчера протестни шествия в столицата.

"Няма нужда от конфронтация, призовавам за спокойствие, диалог, разум и национална отговорност. Всичко останало са празни приказки, политическо говорене и нахъсване българин срещу българин, брат срещу брат. Това няма да доведе до нищо добро в България", заключи Красимир Каракачанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ранените полицаите снощи: До последно полагахме усилие да не използваме физическа сила
Ранените полицаите снощи: До последно полагахме усилие да не използваме физическа сила
След протестите вчера: Двама в Пирогов с наранявания
След протестите вчера: Двама в Пирогов с наранявания