НОВИНИ

В обръщение президентът поиска оставка на правителството и главния прокурор

bnt avatar logo
от БНТ
14:55, 11.07.2020
11289
Чете се за: 01:31 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

БНТ излъчи обръщението към народа на държавния глава Румен Радев, поискано от Президентството по чл.52 по Закона за радиото и телевизията.

Президентът обвини управляващите, че в непосредствена близост до протеста пред президентството са организирали своя митинг.

Гневът е дълбок, трупан е с години, не може да се потиска със страх, заяви държавният глава.

Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България със затворени очи, допълни той.

Държавният глава настоя за оставка на правителството и главния прокурор.

Той призова органите на реда да не се стига до напрежение, а протестиращите да не се поддават на провокация.

Вижте пълния текст на обръщението на президента:

Уважаеми сънародници,

Вчерашният ден бе белязан от масови протести с искания за оставка на правителството и главния прокурор. Решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време, бе целенасочена и недопустима провокация срещу гражданския мир. В късните часове се стигна до сблъсъци между протестиращите и органите на реда.

Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България. Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и бездействие спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите. Адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата.

Гневът е дълбок, трупан е с години, и не може да се потиска със страх и сила. Мафиотизацията на управлението накара свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и възвръщане на основни граждански свободи, методично погазвани в последните години.

Сега, когато българите са на площадите, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България, България на закона, на принципите и правилата.

Изходът от създалата се ситуация е един: оставка на правителството и главния прокурор. Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции. Всяко забавяне тласка България в безизходица. Всяко упорство увеличава риска от хаос. Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак - са недопустими и обречени. Формира се национален консенсус анти-мафия. Той обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта.

Призовавам органите на реда да се придържат към закона. Убеден съм, че полицаите и жандармеристите занапред няма да допускат да бъдат използвани срещу своите братя и сестри.

Призовавам протестиращите да избягват насилие и да не се поддават на провокации. Провокацията не е лицето на мирния протест, а хилядите българи, които днес отстояват правовата държава и бъдещето на България. Силата е в истината, в непреклонността и единението.

Благодаря ви за вниманието!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев: Радев наруши Конституцията, уреждаща разделението на властите
Иван Гешев: Радев наруши Конституцията, уреждаща разделението на властите
Ахмед Доган и Делян Пеевски се отказват от държавната охрана на НСО
Ахмед Доган и Делян Пеевски се отказват от държавната охрана на НСО