НОВИНИ

Напрежение при протеста до парк "Росенец"

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:05, 11.07.2020
5615
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Протестиращи пробиха полицейския кордон при парк Росенец около 12:15 ч. На кадрите се видя, че Ивайло Мирчев от "Да, България" е задържан от полицията. По-късно той е бил освободен от органите на реда.

От сутринта в парк Росенец се стичат хора. Те са там, за да участват в "масовото ходене на плаж" - както беше обявено, като резултат от инцидента с бившия правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов. Тогава той не беше допуснат на брега на "Росенец" от служители на Националната служба за охрана.

В района се намират така наречените "Летни сараи" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това провокира скандала, който доведе до оставката на шефа на НСО Красимир Станчев, поискана му от президента Румен Радев.

На място дойде и кметът на Бургас Димитър Николов. Хората поискаха от него да даде отговор кои първи са поискали разрешение за провеждане на организирано мероприятие - дали Иванов или ДПС.

Директорът на ОДМВР-Бургас каза, че се следи за спазване на реда, а гражданите не се делят.

Рано тази сутрин започнаха организирано да пристигат симпатизанти на ДПС, които се събраха до непосредствена близост до имота, свързван с Ахмед Доган.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайь излезе при симпатизантите на партията.

Мустафа Карадайь - председател на ДПС: Много сте готини, много!

При хората дойде и евродепутатът Илхан Кючюк.

Илхан Кючюк - евродепутат ДПС: Това е инициатива на нашите членове и симпатизанти. Предимно млади хора, както виждате. Хора, които имат уважението на Доган. Повечето то тях са имали личен допир до него. Те са сметнали за морално ангажиращо да дойдат днес и да заявят своята подкрепа към лидера на ДПС.

На около 500 метра от симпатизантите на ДПС се събраха привърженици на "Да България".

Христо Иванов: Защо днес хора от цяла България са поставени в риск да бъдат събрани на едно тясно място с привърженици на ДПС, срещу които ние нямаме нищо против, но да бъдат събрани в едно тясно място, без обяснение, без предварителна информация, едните да бъдат пускани да минават другите да не бъдат пускани да минават?

Димитър Николов, кмет на Бургас: Лично информирах директора на ОДМВР да предприемат необходимите мерки на осигуряването на безопасността на всички български граждани, които желаят да достигнат на българския бряг. Информира ме, че до МВР е пристигнало друго уведомление за друго събитие на същото място.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25 години от клането в Сребреница
25 години от клането в Сребреница
Отмениха първия кръг от българския рали шампионат
Отмениха първия кръг от българския рали шампионат