НОВИНИ

ГЕРБ се обяви против провокациите и напрежението по време на протестите

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
08:00, 11.07.2020 (обновена)
5707
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

ПП ГЕРБ даде тази сутрин брифинг във връзка с вчерашните протести.

За сценаристи на провокациите снощи от ГЕРБ посочиха Васил Божков и разследвани олигарси, а президентът се бил превърнал в техен актьор. Вярват, че сблъсъците са били предизвикани от платени провокатори, но са сигурни, че в протеста пред президентството е имало и граждани, които спокойно са искали да изразят си позицията си.

Тома Биков: Отговорността за вчерашните действия е на Радев. Голяма част от протестиращите срещу правителството бяха подведени и без да разберат, бяха превърнати във фон на организираните шпицкоманди на Божков.

Коментираха още, че преди избухването на сблъсъците полицаите не са се държали провокативно, дори са били само по жилетки. От ГЕРБ са категорични, че хората, които са били на митинга в защита на правителството, са членове и симпатизанти на ГЕРБ, които мирно и тихо са се разотишли, но са били гонени по улиците от професионални шпицкоманди.

Тома Биков: Абсолютни професионалисти. Никакво съмнение, че това е било някакво спонтанно недоволство на български граждани. Това е подготвено. Тези хора това работят.

Управляващите показаха и снимки, на които се вижда как протестиращ напада бус, и окървавен полицай.

Деница Сачева: Въпросите са тези - кой носи отговорността за това, което се случи снощи, какво бъдеще предлагаме и какво крием като насъскваме хората да се мразят един друг.

Смятат, че това, което се е наблюдавало вчера, се е превърнало в мерене на протести и на това кой е по-силен, а не на политики.

Томислав Дончев - вицепремиер: Няма да допуснем гражданска война, дори да имаме шанс да я спечелим. Трябва да ви кажа, че демокрацията работи, когато е безусловна и перманентна. Не може да е демократично, когато ти си спечелил и си избран, а когато е избран друг, това вече да е недемократично.

ГЕРБ имат за приоритет България да остане мирно и спокойно място за живеене, да няма смут и заплаха за живота и здравето на хората, дори това да им коства политически щети. От ГЕРБ призовават всички политически сили да положат необходимите усилия за това да не се издълбае дълбока пропаст в българското общество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
292 случая на Covid-19 при 4540 теста
292 случая на Covid-19 при 4540 теста
Времето: Предимно слънчево днес
Времето: Предимно слънчево днес