НОВИНИ

Напрежение по време на протестите в София (обобщение)

bnt avatar logo
от БНТ
23:06, 10.07.2020
Чете се за: 02:15 мин.
У нас

Втори ден протести в центъра на София. Днес обаче те бяха два, с противоположни искания и на различни места - пред Президентството и Министерския съвет.

Пред Президентството за втора поредна вечер се обявиха против показните акции на прокуратурата, против главния прокурор и правителството. Протестиращите се обявиха в подкрепа на правовата държава, на президентската институция и на демокрацията.

Около 22:30 часа се стигна до сблъсъци до Министерски съвет. Протестиращи се опитаха да пробият полицейския кордон и отново започнаха да хвърлят бутилки към сградата на Министерски съвет.

Полицаите се направиха опит да успокоят напрежението. Има задържани, наложи се да дойдат допълнени сили от жандармерията. Полицейското присъствие е изключително засилено.

Протестиращите продължават да скандират под прозорците на МС.

Обстановката до Президентството е по-спокойна. Там има по-малко полиция.

По-рано днес имаше напрежение на "Раковски" и "Дондуков". Екипът на БНТ стана свидетел на ареста на двама протестиращи.

Движението на "Орлов мост" вече е пуснато.

Информацията на МВР за двете прояви в София - възникнало е напрежение около 19:50. Участници в митинга пред сградата на "Дондуков" 2 са започнали да замерят полицаите от кордона с бутилки и яйца.

Около 20:30 часа, когато е обявен край на митинга пред сградата Министерския съвет, част от събралите се пред Президентството са направили неуспешен опит да пробият кордона. Малко по-късно участници в митинга пред Президентството са нанесли щети на два автобуса.

Екипи на СДВР продължават да изпълняват задълженията си. Столичната полиция призовава гражданите да не нарушават обществения ред. Александър Марков с хронологията от деня.

Малко след 15 ч. привърженици на президента Румен Радев отново се събраха пред Администрацията на президента. В 18:30 ч. при тях слезе и самият Радев. Той каза, че протестът срещу българската мафия се превръща в кампания и призова да не се повтарят грешките от 2013 година - българите да не се делят на леви и десни, на американофили и американофоби, на българи и турци. Призова да не се разиграва и етническата карта.

"Тук сме, за да кажем не на политическите репресии, не на прокурорския рекет, не на произвола... Тук сме за да поискаме честни избори и машинно гласуване, за да не може мафията да се самовъзпроизвежда. В следващите дни мафията ще сее разкол, ще очерня лидерите на протеста, ще внушава че сте платени. Ще организира бутафорни контрапортести и провокации, но платените протести са там където са автобусите. На площада днес всички ние в следващите дни ще напишем историята, от която няма да се срамуваме всички заедно... Мутри вън!", заяви президентът на Р БългарияРумен Радев.

Събралите се пред Дондуков 2 се обявиха срещу главния прокурор Иван Гешев и правителството.

Пред Министерския съвет привърженици на ГЕРБ дойдоха да подкрепят Бойко Борисов и политиката на кабинета. Депутати от управляващите и министри подкрепиха действията на правителството и отхвърлиха обвиненията на президента. При демонстрантите слезе премиерът Бойко Борисов. Призова за единство.

"Не е трябвало да ни разделя нищо. Това е най-гадното, което се случва в момента. Европа и цял свят - пишат, че сме в ЕРМ 2, ние трябва да сме заедно с президента Радев, трябва заедно да се радваме за успехите на България. А не да ни разделя полицията, хората в Европа няма да разберат, защо в такъв хубав ден за България има това. Не съм щастлив, днес трябваше да бъдем тук управляващи и опозиция начело с президента", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Подкрепящите премиера заявиха, че провеждат митинг, а не контрапротест.



Секунди след като привържениците на ГЕРБ се оттеглиха, привържениците на президента се опитаха да пробият полицейския кордон.

Шествието тръгна към Народното събрание и "Орлов мост", а по пътя се наложи жандармерията да огради булевард "Дондуков" от "Цар Освободител", за да разграничи двете шествия.

На ъгъла на булевард "Раковски" и "Дондуков" автобуси изтеглиха привържениците на кабинета, а към тях полетяха бутилки от привържениците на президента.

Един от участниците беше задържан. А междувременно "Орлов мост" беше блокиран за 30 минути.

След като блокираха "Орлов мост", протестиращите се изтеглиха обратно към Министерския съвет, където също замеряха правителствената сграда с бутилки.

Лъч от протеста се събра и пред сградата на БНТ.

Преди 22 ч. протестът започна да оредява и се събра отново пред Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валдис Домбровскис поздрави България за приемането в чакалнята на еврозоната
Валдис Домбровскис поздрави България за приемането в чакалнята на еврозоната
От Президентството отговориха на декларацията на ГЕРБ
От Президентството отговориха на декларацията на ГЕРБ