НОВИНИ

Проф. Витанов за Covid-19: Следващите 10 дни положението ще е неприятно (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:33, 10.07.2020
Чете се за: 01:32 мин.
Още

След като вчера преминахме границата от 200 заразени за денонощие с общо 240 новорегистрирани носители на коронавируса, днес скокът е още по-драстичен. 330 са новите положителни проби от направени 3686 PCR теста или близо 9%.

Достигнахме стойност на новозаразени за денонощие, която преди ни се струваше невероятна.

55 пъти е по-висок броят на положителните проби днес, в сравнение с 1 юни, когато бяхме тръгнали към края на епидемията със само 6 случая.

Броят на направените тестове тогава обаче не е 55 пъти по-малък. Така че просто вървим нагоре по кривата и въпросът е докъде ще стигнем. В София днес отчитаме 140 положителни проби, което е рекорд. Според експерти наистина критично ще стане в столицата, ако минем 500 нови случая на ден - тогава дори за среднотежките случаи трудно ще се намира място в болница и най-вече медици, които да лекуват.

Стреснахме се при 200 новозаразени на ден и вчера върнахме част от мерките. И само денонощие по-късно вече сме над 300.

проф. Николай Витанов - Институт по механика, БАН: Следващите 10 дена положението се очаква да е неприятно.

След това сценариите са два - добрият - да тръгнем бавно надолу, защото спазваме стриктно мерките и лошият - той ще ни отведе рязко нагоре. От там връщането е трудно.

проф. Николай Витанов - Институт по механика, БАН: Ако прехвърлим над 500 случая на ден, много бързо ще достигнем до турбулентния сценарий.

Тогава се получават едни скокове със 100-200 на ден.

Днешният скок спрямо вчера е с 90 души, при по-малко направени тестове. Само в три области в страната няма засечен нов случай.

д-р Савина Стоицова - епидемиолог, НЦЗПБ: В началото на юни беше 1 на 100 положителни тестове, сега се качи до 5-6 на сто положителни тестове, тоест и положителността се увеличава.

И в София, и в Пловдив вече говорим за дифузно разпространение на вируса - трудно е да се проследи пътят на заразата и има устойчив ръст в броя на заразените.

Важен показател е ефективното репродуктивно число - колко души заразява един човек - то вече достига 1,5.

проф. Николай Витанов - Институт по механика, БАН: 1,2 - 1,3 бихме могли да издържим, въпреки че 1,3 не бихме могли да си го позволим. 1,5 означава, че ако образно епидемията е като една топка, топката започва да расте много бързо.

Колко далеч сме обаче от наистина страшното?

проф. Николай Витанов - Институт по механика, БАН: Когато започнем да ги утрояваме, грубо казано, няколко дена, когато се утрояват, тогава ще видите какво е експоненциално. Днес са 100, утре са 300, вдругиден са 900, след това са 2700.

За предпочитане е да се справим с вируса до края на лятото, смята проф. Витанов, тъй като наесен условията за разпространението му ще са по-добри от сега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК приветства приемането на България и Хърватия в чакалнята на еврозоната
ЕК приветства приемането на България и Хърватия в чакалнята на еврозоната
Красимир Ципов: В момента тече сценарий България да бъде отклонена от своя европейски път
Красимир Ципов: В момента тече сценарий България да бъде отклонена от своя европейски път