НОВИНИ

НСО е поискало с писмо забрана за достъп до "Росенец" (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
18:20, 10.07.2020
Чете се за: 03:35 мин.
У нас

Националната служба за охрана е поискала полицията, армията и морската администрация да охраняват акватория от парка "Росенец", където се намира т.нар. лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Писмото е получено снощи, а периодът, в който се иска забрана за достъп до зоната, е от днес до 15 септември.

Според премиера достъпът трябва да е свободен, но службите ще преценят дали и как могат да не изпълнят искането. Утре там се организира протест. Премиерът коментира отиването на лидера на "Да България" Христо Иванов на плажа Отманли, действията на президента, протести след прокурорската акция в президентската институция, като сценарий за насаждане на гражданско и етническо напрежение.

На два извънредни брифинга стана ясно следното: на 9 юли началникът на НСО ген. Красимир Станчев е поискал ВМС, Гранична полиция и Морска администрация да ограничат достъпа до парка "Росенец"и прилежаща акватория за каквито и да било лица с аргумента, че там се охранява от НСО лице.

Писмото е получено в службите вчера, а от тази нощ искането за забрана на достъпа влиза в сила. Искането по силата на чл. 29-ти от Закона за НСО задължава всички служби да окажат сътрудничество на службата.

Морският достъп е забранен със специално навигационно предупреждение. Забраната ще е в сила до 15 септември тази година и е точно пред имота, известен като "летните сараи", в които се предполага, че се намира в определени части от годината почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че той е за напълно отворен достъп. Попита защо началникът на НСО, назначаван директно от президента Радев, иска това, докато президентът иска обратното - охраната да бъде свалена? Видя в акциите на Христо Иванов там и протестите от вчера сценарий за дестабилизиране на управлението.

Писмото, което по-късно самият началник на НСО поиска да бъде отменено, е с дата 9 юли и в него се иска забрана на достъпа до акваторията и част от парк "Росенец" от 10 юли до 15.09. Писмото е точно в навечерието на протеста.

Бойко Борисов, министър-председател: Представете си Каракачанов изкарва военни кораби и ги нарежда там, как звучи? Съответно МВР, в лицето на Младен Маринов, изкарва гранични катери и почва с мегафоните да казва - моля, напуснете еди-кой-си квадрант, в противен случай следват санкции, сила, глоби. Същевременно от лодките седят с телефоните и снимат.

Съвпадението на обявения за утре протест и началото на забраната за достъп, според Борисов, е целенасочен сценарий, в който видя намесата и на президента Румен Радев.

Бойко Борисов: И какво излиза? Че правителството брани имот на Ахмед Доган. Добре ли са го конструирали? Добре ли са го измислили? И когато го направят, изпълнявайки закона, ще излезе пак президентът Радев и ще каже - ето, аз Ви казах, нали видяхте. В единия ден той призовава НСО да направи каквото счита за правилно, на другия ден НСО ни препраща това писмо, което трябва да изпълним. И то до 15 септември.

Премиерът разпореди на службите да проверят могат ли да не изпълнят искането и достъпът до "Росенец" да бъде свободен.

Бойко Борисов: Не, не трябва да има такова ограничение, за моята къща в Банкя има ли ограничение? По 300 души ми се катерехте на дуварите. И затова излизам пред вас и го обявявам и възлагам на Карачаканаов да го провери - моята заповед е да се намери законова форма, включително среща с НСО, да си оттегли директорът ѝ това искане. Ако има струпване по обществения ред, вие, МВР, да се намесите и предотвратите.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че армията охранява морския суверенитет на България, а не паркове. Нито един моряк от флота няма да бъде ангажиран с подобна забрана.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Ако хората отидат и искат да си разпънат хавлии, шезлонги - това е разрешено. Ако обаче искат някой да прави митинг, Общината взема решение дали да допусне подобно мероприятие или да не го разреши. Но частни лица никой не може да ги спре върху изключителната държавна собственост.

Именно в писмото на НСО и дебаркирането на Христо Иванов на плажа в "Росенец", последвани от протестите след акцията в президентството, Борисов видя сценарий за дестабилизиране на държавата.

Бойко Борисов: Видимо публични лица, видимо, Христо Иванов ми е бил вицепремиер, министър, шеф на партия, всички го познават, дебаркира, видно с провокативна цел на Христо Ботев на Козлодуй, носи знаме, сабя не видях, носи ли?

Нищо не е налагало служителите на НСО да хвърят българското знаме.

Бойко Борисов: Просто виждам артисти, единят леко върви, носи знаме, много е важно знамето, носи знаме, а другият го бута, бута, до водата докато джапне и си го пуска да си излезе обратно.

За НСО и служителите там отговаря еднолично президентът Румен Радев.

Бойко Борисов: Нали виждате как е добре сглобен протестът? Христо Иванов протестира срещу тези, които го окъпаха.

Това е добре разигран сценарий, за да покажат колко гадни хора са гавазите на ДПС, а те са НСО, на президента службата, и да съумеят да го препишат на мен.

С промените в закона шефът на НСО сам ще взима решения кой да бъде охраняван. А останалите ще ги пази новата структура в МВР.

Бойко Борисов: НСО трябва да остане да пази тримата - държавния глава, председател на Народното събрание, който и да е той и премиерът който и да е той.

Срещу Пеевски и Доган имало заплахи. Но бил убеден, че охраната им ще бъде свалена. Отношенията на властта с ДПС са работни и съгласувани по въпроси от интерес за регионите със смесено население и евроатлантическите въпроси - Ф-16 и стратегическата ни ориентация.

Бойко Борисов: Нито съм ходил на зимните, нито на летните Сараи, но много от протестиращите лидери са били там.

Заяви, че когато водят министри с белезници, те биват уволнявани. И попита каква е разликата с президентските съветници, коментирайки действията на прокуратурата и полицията вчера в президентската сграда.

Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов: Отиват да си работят по операцията. Държавен преврат. Той излиза с юмруци. Абе, приятелю, цял живот се пазя да не се върна към юмруците. Хубав бой няма. И отсреща има юмрук.

Вчера прочетох едни новини. Президентът Радев скочи на Доган и Пеевски. Прокуратурата влезе в президентството. Какво има общо съветниците на президента и как е скочил, като четири години им държи охраната? На кой скочи? Когато го подкрепяха, когато Карадайъ ходеше при него в президентството?

Борисов призова да не бъде разклащан мирът в страната на фона на тежката година, която предстои заради пандемията, и евентуалната новина за поканата ни в Банковия съюз и чакалнята на Еврозоната. Ще влезем ли там, ще стане ясно в следващите часове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев пред протестиращите: Тук сме, за да кажем "не" на страха, на който се опира мафията
Румен Радев пред протестиращите: Тук сме, за да кажем "не" на страха, на който се опира мафията
Природозащитник с нов опит за рекордно бягане по маршрута Е 4
Природозащитник с нов опит за рекордно бягане по маршрута Е 4