Бойко Борисов: Не ми се иска от глупост държавата да се разруши

от БНТ
08:46, 10.07.2020
Чете се за: 03:47 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов обяви, че не желае държавата да се срине, заради добре огранизиран протест от президента Румен Радев, с ясни сценаристи, който целят да отдалечат България от евроатлантическите й приоритети и влизането й в Банковия съюз и чакалнята на Еврозоната.

"Понеже ми е много мила държавата, толкова много неща се правят, че не ми се иска от глупост да се разруши и дълги години след това да има много, много проблеми... Иска ми се да го предотвратя", настоя той на пресконференция в Министерския съвет.

Борисов започна със случая от вторник, когато охрана от НСО не допусна до плажа в база "Росенец" бившя правосъден министър Христо Иванов, който в момента е лидер на "Да, България".

"Преди два дни се разиграва следната случка, не скеч, а случка. Видимо публични лица - Христо Иванов ми е бил вицепремиер, министър, всички го познавате. Дебаркира, видимо с провокативна цел като Христо Ботев на Козлодуй, носи знаме. Видно отива там с цел. Абсолютно не го виня. Никакъв упрек, отива там със своята цел. Приемаме, че е най-добронамерена. Как бива посрещнат? Там се е очаква, че е ВИП-ът, не е на плажа, не се пече. Нищо не налага такива действия на двамата-трима охранители", заяви премиерът.

"Аз просто виждам артисти, единият леко върви, носи знаме, а другият го бута до водата, докато джапне във водата. И вече това, което е върхът на възмущението ми, сержанти ли са, офицери ли са. Президентът Радев ще ни каже какви са, хвърля знамето, като знаят, че това нещо се снима. И тези охранители правят всичко възможно това да е най-автентично. Свършва сценката, качват се на колата и отиват - къде?.

Какво прави Христо Иванов, да подкрепи или да протестира, пред този, който пряко отговаря, по закон за НСО. Какво казва, че ще държи Борисов отговорен. За кое? 4 години президентът Радев ръководи пряко, непосредствено, контролира НСО. Не могат да си изкривят душата и да излъжа. Когато са ми пращали за началници и зам.-началници., никога не съм се противил. Закон нямаше за НСО, ние направихме", категоричен беше Борисов.

"Сега искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно, само че аз публично съм им благодарил за всички случаи, когато като партия в парламента са ме подкрепили. Никога не сме делили кметовете и винаги по-равно сме подавали пари, за улици, канализация, нови училища. Нямаше да ни стигнат гласовете за Ф-16, те ни подкрепиха и аз мисля, че няма кой да се съмнява, че по евроатлантическа линия ДПС е прогнозируема партия. Подкрепиха ни за ДДС-то за ресторантите, за книгите", коментира още Борисов.

Премиерът беше категоричен: "Протестът бе добре сглобен. Христо Иванов протестира срещу тези, които го къпаха. И вика: Държа Борисов отговорен. За кое? Президентът еднолично носи отговорност и с назначаването на директора на НСО. Това означава подбора, подготовката и обучението на всички служители. Считате ли, че един средно интелигентен човек, когато го снимат, ще хвърля българското знаме? И те го хващат и го бутат, и гледат в камерата, и джапкат и си пътуват обратно".

Той заяви, че не е казал и дума, когато прокуратурата е влизала в Министерския съвет и когато от медиите научава как задържат негови министри и зам.-министри.

"И ето ти снощи, питам като прокуратурата влиза в сградите на Министерския съвет и ги извлича един по един министри и зам.-министри. Ние дума казали ли сме? И аз го научавам от медиите, когато го пуснат! И аз гледам министъра ми с белезници в ареста".

"Видях как в най-важната служба на МВР - БОП-а, как ги наредиха на земята. И аз веднага им поисках оставките. Иво Спиридонов 20 години е работил с мене, прекрасен офицер, но пое отговорност", посочи Борисов.

Премиерът беше категоричен: "Какъв преврат, никой не отишъл при президента, а при негови функционери. Ако са виновни, ще си понесат отговорността".

Според него всичко е заради днешния ден, който е изключително важен.

"Защо е това, заради днешния ден, важен ден е, цял ден ще се работи. Тази ярост идва заради това, че ако успеем - ще се случи. Няма да може да се фалират банки, няма да могат да се теглят пари в кеш, без да светнат в Европа, ще паднат лихви, ще се вдигне кредитният рейтинг. И ще сме на мястото с най-успелите, в сърцето на ЕС. Чакаме новини довечера, след 20 часа. И питам дали има дясномислещ човек, който да не знае какво значи да влезеш в Банковия съюз, да застанеш до успелите държави, да си в ЕРМ 2, сиреч всички останали - Мая, Румен, Корнелия, Божков. Защо дясномислещите влязоха в този сценарий?, попита Борисов. И допълни: "Ако когато има сценарий, има и сценаристи".

"ДПС - това е сега темата. Когато те подкрепят БСП и Радев - тема няма. Когато подкрепят евроатлантически решения, има проблем. Те са тези, които най-много подкрепят влизането на България в чакалнята. Това е, друго няма. Нито съм ходил на зимните, нито на летните сараи, но много от протестиращите лидери са били там. Когато нещо правя с ДПС, излизам и казвам: Общините не трябва да чакат да се сменя правителството, за да получават средства. Да, когато се разследват такива олигарси, такива имена, много е трудно едно правителство да удържи. Това са огромни ресурси.

"Няма хубав бой, като си свиеш юмрука, трябва да знаеш, че и от другата страна има юмрук. И да победиш пак боли. Бой хубав няма и то в условията на най-тежката пандемия, която се развива, която предстои", заяви Борисов.

Той се обърна към своите опоненти: "Да проявят малко държавническо мислене. Етническият мир е много важен. Разбира се, общината и областта в Бургас - въпросният бряг дали е плаж, дали не е, трябва да бъде отреден за плаж, и който иска да отиде да плажува. Както на Евксиноград, като туристическа атракция, който иска да отиде да плажува, да снима, да гледа. Това трябва да бъде направено".

Бойко Борисов попита: "Каква е разликата между една дискотека и снощното събитие на Радев?"

Според него заради неспазване на мерките, препоръчани от щаба, участниците в протеста и държавният глава също трябва да бъдат глобени.

"Изцяло продиктувано от него, ако си мислите, че е спонтанно, се лъжете. 2, 3, 4 хиляди души - те вчера показаха, че абсолютно не ги интересува какво препоръчва щабът. Мен ме глобиха, и тях да ги глобят.

В Стара Загора направихме мероприятие и ни глобиха. Сега ще смеят ли да ги глобят? Щабът още днес ако не направят публичен дебат, променям и пускам дискотеките и баровете, щом Президентството не спазва мерките, щом се оказва, че няма нищо. След вчерашния митинг ще се повишат още. С цялата си отговорност им казвам, не го правете, предстои изключително тежка година, или години. По никакъв начин не се раздвижва икономика. Тези милиарди, за които се говори, не сме се разбрали. Не го ли разбират това, в момента ни трябва абсолютен консенсус. Трябва да знаем какво ни очаква", каза още Борисов.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Арести и протести. Анализът на Десислава Атанасова от ГЕРБ и Христо Проданов от БСП
Арести и протести. Анализът на Десислава Атанасова от ГЕРБ и Христо Проданов от БСП
Д-р Стоицова: Ограничаваме вируса, но не толкова ефективно, за да затихне епидемията
Д-р Стоицова: Ограничаваме вируса, но не толкова ефективно, за да затихне епидемията