НОВИНИ

Акция на "Дондуков" 2: Обиски на прокуратурата, арест за президентски секретар и съветник (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:10, 09.07.2020 (обновена)
Чете се за: 02:13 мин.
У нас

Двама високопостовени служители в президентството бяха задържани. Единият е секретарят на държавния глава по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов. Той е арестуван по разследването за търговия с влияните.

Президентският съветник по сигурността Илия Милушев пък беше задържан по разследване за разгласяване на държавна тайна.

Тази сутрин прокурори и разследващи влязоха в сградата на президентството и обискираха кабинетите на двамата. ДАНС отне достъпа им до класифицирана информация.

Задържан е отново и бизнесменът Пламен Бобоков.

Най-вероятно, по разследването за търговия с влияние, което започна след откритите и разпространени от прокуратурата чатове в телефоните на секретаря на президента и бизнесмена, ще видим и първите двама обвиняеми - Пламен Узунов и Пламен Бобоков. От прокуратурата съобщиха, че предстои да се прецени дали и какви обвинения ще им бъдат повдигнати.

Очаква се с обвинение да се сдобие и съветникът по сигурността на президента Илия Милушев, но по друго разследване - за издаване на държавна тайна.

Прокурори, разследващи и служители на Бюрото за защита влязоха в сградата на президентството в началото на работния ден. От прокуратурата съобщиха, че имат разрешение за обиски от съдия във Софийския военен съд, както и от съдия в Специализирания наказателен съд, тъй като действията им са по две разследвания.

Иван Гешев, главен прокурор: Провеждат се действия по претърсване и изземване на два обекта и два кабинета в сградата на администрацията на президента, които се ползват от негов съветник и от негов секретар.

Кабинетът на секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов се претърсва по разследването за търговия с влияние, което започна след като в телефон на бизнесмена Пламен Бобоков беше открита чат кореспонденция с Узунов.

Разследващите подозират, че Бобоков е искал и получавал услуги от Узунов. Бизнесменът дори лобирал за назначаването на посланици.

Според прокуратурата от своя страна страна Узунов изпратил на Бобоков договор за консултантски услуги с фирмата на брат си Ангел Узунов, по който било уговорено плащане в размер на 5 000 лв. на месец без ДДС.

Пламен Узунов е задържан край Пловдив и беше доведен в столичното 9-то районно.

Пламен Узунов, секретар на президента по правни въпроси и антикорупция: Няма от какво да се притеснявам. Изобщо не се притеснявам, не знам какво е открито.

По разследването за търговия с влияние, за 24 часа е задържан и бизнесменът Пламен Бобоков. От офиса му разпространиха изявление, в което Бобоков заявява, че е подложен на безпрецедентна репресия. Обяснява, че в рамките на месец е задържан за трети път, за да не се укрие или извърши друго престъпление, въпреки че съдът вече е казал, че такава опасност няма.

Бобоков твърди още, че заобикалянето и пренаписването на закона е с основна цел да се "пришие" на даден човек престъпление, а презумпцията за невиновност е изцяло суспендирана.

От прокуратурата уточняват, че разследващите предстои да преценят дали и какви обвинения да бъдат повдигнати. Второто разследване, заради което пък военни прокурори влязоха в президентството е за разгласяване на държавна тайна.

Иван Гешев, главен прокурор: Съветник на президента представя доброволно материали с гриф по Закона за защита на класифицираната информация. Предоставя ги, твърди, че си ги е намерил в касата. Логично е разследващите да видят какво още има в тази каса. Нали така.

Обискиран е кабинетът на съветника на президента по сигурността и отбраната Илия Милушев, който е задържан. По това разследване е арестуван и бивш служител на разузнаването, а други двама вече са обвиняеми и под "домашен арест". От различни адреси, разследващите са иззели много документи като доказателства.

Иван Гешев, главен прокурор: Материали, които са, повтарям, нерегламентирано изнесени, с гриф са от Държавна агенция "Разузнаване".

От прокуратурата твърдят още, че в телефона на Илия Милушев са открити документи на друга държавна агенция - тази за Технически операции, която осъществява подслушванията и проследяванията по разследвания на престъпления.

Предстои да се прецени дали и какви обвинения ще бъдат повдигнати на Милушев.

От ДАНС съобщиха, че на Илия Милушев е отнет достъпа до класифицирана информация. Такъв пък не е предоставен на секретаря на президента Пламен Узунов. В агенцията са постъпили данни, че същите лица са ненадеждни по сигурността и опазването на държавната тайна по смисъла на закона.

"Прокуратурата дължи на обществото информация за действията си", обявиха по-рано от президентската администрация в позиция за действията на държавното обвинение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите мерки - до второ нареждане. При скок на заразените - по-строги
Новите мерки - до второ нареждане. При скок на заразените - по-строги
42-рият носител на Националната Вазова литературна награда е Борис Христов
42-рият носител на Националната Вазова литературна награда е Борис Христов