НОВИНИ

Предлагат шефът на НСО да казва кой и как да бъде охраняван

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 09.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
Сигурност и правосъдие

След вчерашното изявление на президента, по предложение на премиера управляващата коалиция ще внесе законодателна промяна, с която да даде право на директора на НСО да взима решения и да носи цялата отговорност за това кой и как да бъде охраняван.

При данни за престъпление всеки трябва да може да бъде разследван и няма значение на какъв пост е - единодушни са от управляващата коалиция.

Валери Симеонов - зам.-председател на НС: Законът е над всичко и над всички. Не може да има недосегаеми над закона, нито личности, нито институции.

Димитър Лазаров - председател на Комисия за контрол над службите в НС: В компетенциите и правомощията на прокуратурата е да преследва престъпления и да изисква спазването на закона, никой не е по-голям, когато има нарушаване на закона, никой не е по-голям от закона.

От БСП застанаха зад президента. В писмена позиция казват, че вярват в почтеността и достойнството на държавния глава и че днешният акт на прокуратурата руши устоите на българската държавност. В парламента управляващата коалиция коментира изявлението на президента от вчера, че контролът над НСО е отговорност и на Народното събрание. След скандала с лидера на "Да България" Христо Иванов, Румен Радев поиска да бъде свалена охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Валери Симеонов: Да се прехвърля отговорността на Народното събрание е изключително безотговорно, изключително махленско, бих казал. Откъде накъде? Ние извършваме един контрол, изслушваме веднъж на годината докладите на съответните служби, това ли е контролът ,тук говорим за оперативен контрол.

Красимир Каракачанов - вицепремиер: Президентът по закон назначава и освобождава шефа на службата, така че в края на краищата той ще има и прекия контрол върху неговата дейност.

На коалиционен съвет премиерът е предложил да се спре със спекулациите под чий контрол е службата за охрана, с ново законодателна промяна.

Димитър Лазаров: Решението дали да бъде охранявано едно лице, как да бъде охранявано, каква да е степента на охрана, да се взема от началника, еднолично, от началника на НСО, преподписано от президента.

Очаква се тези промени в закона за Националната служба за охрана да бъдат внесени до седмица.

Автори: Десислава Маркова и Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВАП сезира три министерства и ДНСК да проверят строежите в парк "Росенец"
ВАП сезира три министерства и ДНСК да проверят строежите в парк "Росенец"
Двама военни от контингента ни в Афганистан са със симптоми на Covid-19, транспортират ги у нас
Двама военни от контингента ни в Афганистан са със симптоми на Covid-19, транспортират ги у нас