НОВИНИ

Протест в подкрепа на президентската институция и на демокрацията

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
15:35, 09.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Протест се провежда в този час пред сградата на Президентството под надслов "Да защитим демокрацията".

Според организаторите на протеста той е в "защита на президентската институция и опита всички центрове на властта да бъдат подчинени на действащия мутренски модел на управление".

"Ще застанем пред входа на Президентството като НСО – Народна Съпротива и Охрана", се казва в призива на организаторите проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

Около 16.00 часа прокуратурата изнесе кашон с документи от президентството и събралите се граждани ги освиркаха.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и парламентарната група на левицата също се включиха в протеста.

Нинова заяви, че подкрепя демокрацията, върховенството на закона и държавния глава Румен Радев.

"Президентът е жертва на атаки и компроматна война от първия му ден от встъпването в длъжност", заяви Нинова. Тя определи влизането на прокуратурата в президентството като нахлуване и се обяви против "показността на действията на прокуратурата".

Нинова добави, че не се съмнява в почтеността на Румен Радев.

Припомняме ви, че по-рано днес прокурори влязоха в сградата на президентството и извършиха обиски на два кабинета - на Пламен Узунов, секретар на президента по правни въпроси и на съветника по сигурността Илия Милушев.

Според прокуратурата действията са по две разследвания - едното се води Военно-окръжната прокуратура - София, а другото от Спецпрокуратурата и е за търговия с влияние.

По разследването за търговия с влияние бяха задържани за 24 часа бизнесменът Пламен Бобоков и секретарят на президента Пламен Узунов.

Арестуван е и Илия Милушев по разследване за разгласяване на държавна тайна. Освен Милушев за 24 часа е задържан и М.К. – бивш служител на Държавна агенция "Разузнаване". По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение "домашен арест".

-------------

В 18.30 се очаква още един протест да се събере пред Министерския съвет. Организира го Христо Иванов след случая от вторник, когато охрана от НСО го изтласка в морето и не го допусна до плажа в база "Росенец". Във Фейсбук той написа, че ако не е свалена охраната от НСО на Ахмед Доган и Делян Пеевски, ще потърси политическа отговорност от премиера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Бобоков в декларация: Подложен съм на безпрецедентна репресия
Пламен Бобоков в декларация: Подложен съм на безпрецедентна репресия
Гърция обяви: Прави дневно по 3000 PCR теста на "Кулата"
Гърция обяви: Прави дневно по 3000 PCR теста на "Кулата"