НОВИНИ

Румен Радев пред протестиращите: Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт и прокуратурата

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 09.07.2020 (обновена)
9082
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Протест се провежда пред сградата на Президентството под надслов "Да защитим демокрацията".

Държавният глава Румен Радев слезе при протестиращите заедно с вицепрезидента Илияна Йотова и помоли полицаите да се отстранят с аргумента, че няма от кого да се страхуват.

Ето какво заяви президентът Румен Радев:

Скъпи българи, благодаря на всички вас, които днес сте тук. Виждам хора от всички политически сили и това не е случайно. Виждам хора млади и стари и това не е случайно. Българската мафия постигна невъзможното - обедини почтените хора срещу себе си. От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която използва по най-безпардонен начин за свой щит и политически репресии.

"Това е битка за достойнството, за децата, за бъдещето ни, за природата ни. За свободна, модерна и европейска България. В тази битка ще бъдем заедно всички, които милеем за България", каза още президентът.

Той припомни думите на известния с борбата си срещу италианската мафия прокурор Джовани Фалконе: Страхливият умира всеки ден – смелият само веднъж.

"Ще си върнем България - мутри вън", заяви държавният глава, след което протестиращите започнаха да скандират "Мутри вън", както и "Гешев е позор".

Ето и пълният текст на изказването на президента:

"Благодаря на всички вас, които днес сте тук. Виждам хора от всички политически хоризонти и това не е случайно. Виждам хора – млади и стари, и това не е случайно! Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си.

От нас, от всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии. Българската мафия е безцеремонна, защото много дълго я търпяхме, защото твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот, защото твърде дълго търпяхме лъжите от екрана.

Но днес гневът се излива на площада - гневът от лъжите, от грабежа, от произвола, от рекета, гневът от всичко онова, което прокуди 2 милиона българи зад граница и днес притеснява всеки един от нас. Това е битка за достойнството ни, за децата ни, за бъдещето ни, за природата ни. Битката за справедлива, модерна и европейска България. В тази битка ще бъдем заедно всички, които милеем за България.

Искам да ви припомня думите на съдия Джовани Фалконе, които бяха мое верую през дългите, тежки години на моята предишна професия: "Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж".

"Не" на страха, ще си върнем България! Мутри – вън!"

СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11 футболисти на Миньор (Перник) с коронавирус
11 футболисти на Миньор (Перник) с коронавирус
С изложба, рецитал и шествие столичани отбелязаха рождения ден на Иван Вазов
С изложба, рецитал и шествие столичани отбелязаха рождения ден на Иван Вазов