НОВИНИ

Новите мерки - до второ нареждане. При скок на заразените - по-строги

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:17, 09.07.2020
Чете се за: 01:51 мин.
Още

Рекорд на заразените с коронавирус у нас - броят им достигна 240. В отговор на увеличената бройка здравният министър затегна епидемичните мерки. Отново се затварят нощните заведения, забранени са събирания над 30 души. Спортът ще се провежда без публика

Връщат се част от мерките срещу разпространението на коронавирус у нас. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на извънреден брифинг.

До второ нареждане отново връщаме мерките, с които се разделихме преди три седмици. А именно:

- Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика.

- Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано барове, нощни заведения за развлечение на закрито.

- Забраняват се групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито - например балове, кръщенета, сватби. Те могат да се провеждат, но с до 30 души при дистанция от метър и половина.

Заради масовото неспазване на мерките се засилва контролът. Ще има проверки в заведенията за хранене и развлечения. Ще се проверява дали работодателите спазват правилото за носене на маски в колективите. И при нарушение ще се глобява и работникът, и работодателят.

Областните управители също трябва да засилят контрола за тенденциите по места. Резултати от тези мерки се очакват най-рано след седмица.

За девет дни пет пъти поставихме рекорд спрямо миналия месец по брой нови случаи. Не това очаквала властта от гражданите и организаторите на различни събития.

Бойко Борисов - министър-председател: Самодисциплината не е най-силното ни качество.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Гласувахме доверие на българските граждани, за да ги върнем наистина към нормалните условия, ама щом не става...

Отново затягаме мерките. Не се очаква в близките дни тенденцията за увеличение броят на новозаразените да се промени, дори напротив. Затова още веднъж ще се усили контролът.

Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Нека това да послужи като предупреждение към всички собственици на заведения - да, ще има контрол и той ще е много жесток. Няма как да си в центъра на столицата и въпреки това да не се съобразяваш.

Мерките, които се връщат, неслучайно ограничават нощния живот и скупчването на хора.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Увеличеният брой на вирусоносителите се дължи на точно тези мероприятия - на балове, на събирания, струпване на много хора на едно място.

И разбира се - футболните емоции в началото на юли, когато на стадиона като гарант за спазването на мерките отиде и здравният министър.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Те просто забравиха за всичко. Аз напуснах стадиона, след като видях накъде вървят нещата и то с голямо неудовлетворение и ядосан до крайна степен.

Днес само в две области няма регистриран случай на коронавирус. Има значителни разлики обаче в разпространението на вируса по региони. В Кюстендил заболеваемостта на 100 000 души е почти 30 пъти по-висока от тази във Видин, например.

Бойко Борисов - министър-председател: Който иска по-строги мерки, събира си местния щаб и съответно носите отговорност и преценява дали и колко, и как.

И гражданите, и властта са подценили ситуацията с вируса, смята здравният министър.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Някак си си повярвахме като че ли, че всичко вече е минало. В България един милион и 100 000 души смятат, че няма такова заболяване, а 20% от изследваните казват, че това е обикновен грип.

Още по-строги мерки ще се обмислят при нов скок на числата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С изложба, рецитал и шествие столичани отбелязаха рождения ден на Иван Вазов
С изложба, рецитал и шествие столичани отбелязаха рождения ден на Иван Вазов
Акция на "Дондуков" 2: Обиски на прокуратурата, арест за президентски секретар и съветник (ОБЗОР)
Акция на "Дондуков" 2: Обиски на прокуратурата, арест за президентски секретар и съветник (ОБЗОР)