НОВИНИ

Д-р Александър Симидчиев: Не е необходимо да се налагат мерките, а да се спазват

bnt avatar logo
от БНТ
08:28, 09.07.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Здраве

Тези, които мислят цялостно за държавата, индустрията и туризма, общо взето веднага реагират и започват да прилагат мерки, както е в случая в Гърция. Те не го правят, за да ограничат туризма, те го правят, за да запазят туризма, каза в студиото на Сутрешен блок д-р Александър Симидчиев - специалист по белодробни болести.

По думите му в медицината много по-важно от всичко останало е профилактиката, "т. е. 1 лв., вложен в профилактика, се явява 6 или до 8 лв., вложени в лечение".

Не е необходимо да се налагат мерките, а да се спазват, подчерта той.

Д-р Симидчиев каза, че епидемичните мерки не касаят само този вирус, а по принцип общественото здраве. Ако ние спазваме тези мерки, ще има по-малко вирусни заболявания през зимата, ще има по-малко летни заболявания на морето.

По думите му срещи на хора 1 към 1000, т.е. един човек да се среща с много други, са рискови и не е добре да не се провеждат.

Защото това няма да наруши икономиката значително, но същевременно ще ограничи ненужно заразяване, защото на тези места ходят наистина по-млади хора, които са с по-нисък риск, но тези млади хора след това отиват при техните по-възрастни родители и при други хронично болни, т.е. те са така или иначе средство за разпространение на заразата, каза д-р Симидчиев.

Според него в детските градини възможността за контрол е много по-голяма, защото има възрастни, които могат да направляват децата да имат съответно поведение.

Там за мен рискът е по-малък, а ползата е много по-голяма. защото когато едно дете е на детска градина, родителите могат да бъдат ангажирани в икономическа дейност, т.е. от гледна точка на риск и полза, това е точно различното от футболния мач и дискотеките, каза д-р Симидчиев.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Танева призна за трудната жътва, но хляб ще има. Ще скочат ли цените?
Министър Танева призна за трудната жътва, но хляб ще има. Ще скочат ли цените?
В Габрово се провежда спецакция, главният прокурор пътува натам
В Габрово се провежда спецакция, главният прокурор пътува натам