Андрей Новаков: Надеждите ни за пакет "Мобилност" са в Европейската комисия

от БНТ
07:31, 09.07.2020
Чете се за: 00:40 мин.

Европейският парламент тази сутрин ще обяви резултатите от снощното гласуване на пакета "Мобилност". Вчера новите правила за превозвачите бяха гледани на второ четене в пленарната зала на Европарламента в Брюксел.

Надеждите са фокусирани в Европейската комисия, която сама се отказа от този проект, нищо, че го предложи, каза евродепутатът в сутрешния блок на БНТ Андрей Новаков, ЕНП/ГЕРБ.

ЕК заяви, че не е имала това предвид, не е искала да се връщат камионите, не е искала да задължава шофьорите задължително да са на адреса си по лична карта във всяка от техните почивки и заяви, че в тази година и половина, в която част от мерките на пакет "Мобилност" няма да се прилагат, ще има преходен период, ще ги обезсили с ново законодателно предложение, продължи Новаков.

Евродепутатът каза, че се очаква да излезе оценката за въздействие на околната среда, в която си мисля, че няма еколог с диплома, който да каже, че пътуването на 40% от камионите празни без цел, без заплати за шофьорите е полезно за околната среда.

Надеждите са ми насочени към комисаря по транспорт, който освен че идва от Румъния, прави ми впечатление, че има познания, не се е дистанцирал от бранша, че слуша какво казват шофьорите, превозвачите и вижда какво се случва по границите, каза Новаков.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Няма опашки на ГКПП "Кулата", проверките и PCR тестовете отнемат минути
Няма опашки на ГКПП "Кулата", проверките и PCR тестовете отнемат минути
Захариева се среща с чешкия си колега Томаш Петричек
Захариева се среща с чешкия си колега Томаш Петричек