Европейският парламент гласува окончателно пакета "Мобилност"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:20, 08.07.2020
Чете се за: 01:16 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент в Брюксел гласува днес окончателно новите правила за превозвачите от пакета "Мобилност". Между двете четения български и други евродепутати отново внесоха предложения за промени, които защитават българските интереси.

Окончателните резултати от гласуването ще станат ясни утре сутринта. В Брюксел днес е и германският канцлер Ангела Меркел, която представи пред евродепутатите приоритетите на германското председателство на Съвета на ЕС.

Гласуванията започват след малко. Преди да се насочат към пакета "Мобилност", евродепутатите изслушаха германския канцлер Ангела Меркел, която е в Брюксел, за да представи приоритетите на германското европредседателство. Много са надеждите, които се залагат на него.

По въпроса за пакета "Мобилност" резултатите ще станат ясни утре в 10 ч. българско време. Очаква се той да бъде приет във вида, който не е изгоден за България, но след това надеждите на българските евродепутати, а и на всички българи в България са насочени към оценката за въздействие, която Европейската комисия трябва да изготви през септември.

"Няма да скрия разочарованието си, ако този парламент не отмени най-фрапиращите разпоредби като връщането на превозното средство и връщането на водача. Заедно с всички останали българи, които работим по темата, отново сме предприели действия да внесем измененията. Предстои да разберем дали ще минат, или не", заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

"Нашето предложение е много разумно и би трябвало колегите малко по-сериозно да се вслушат в нашите аргументи, и да дадат възможност на всеки един шофьор, който иска да се върне, да го направи и на друго място освен на посочените две места вече в предварителния консенсусен текст", смята евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Илхан Кючук.

"Вече има хора, български предприемачи, които преместиха своите регистрации в Белгия. Мога да посоча и няколко фирми, които имат и паркинги тук. Всяко едно такова решение означава много по-малко данъци в България, означава много по-малко осигуровки в България и означава завинаги напуснали български семейства. Всъщност, това беше и целта на тези хора, да откраднат работната ръка", категоричен беше евродепутатът от ВМРО/Европейски консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.

Въпреки че ситуацията с коронавируса в Брюксел и в Белгия се смята за овладяна, мерките в Европейския парламент са изключително строги и носенето на маски е задължително.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БСП внася вот на недоверие за корупция, ГЕРБ не се притеснява (ОБЗОР)
БСП внася вот на недоверие за корупция, ГЕРБ не се притеснява (ОБЗОР)
Бум на COVID-19 в Пловдив - заразени са футболисти, фенове, абитуриенти
Бум на COVID-19 в Пловдив - заразени са футболисти, фенове, абитуриенти