НОВИНИ

Иззеха голям брой монети, документи и фактури при акцията в имот на "Симеоновско шосе" (Снимки)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:06, 08.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

След получено разрешение от съдия от Специализиран наказателен съд, на 07.07.2020 г. се проведе претърсване и изземване в имот, собственост на И.З., находящ се в гр. София. В хода на претърсването са намерени и иззети голям брой монети от жълт метал, документи и фактури.

От прокуратурата потвърдиха, че става въпрос за бизнесмена Илия Златанов и златото, за което той твърди, че е открадното, е открито в дома му на бул. "Симеоновско шосе".

Към настоящия момент от извършения оглед на част от иззетите веществени доказателства – монети от жълт метал, се установява, че същите съвпадат с върнатите с постановления на прокурори при Специализирана прокуратура от 18.02.2020 г. и 26.03.2020 г. във връзка с подадена молба от Златанов., в качеството му на управител на "ИЗАМЕТ 1991“ ООД.

Монетите са върнати с приемно-предавателни протоколи. В постановленията се посочва, че монетите не са предмет или средство на престъпление и не подлежат на отнемане в полза на държавата по реда на чл. 53 от НК и по реда на ЗАНН и че връщането не би затруднило разследването.

Монетите са били иззети с протоколи за претърсване и изземване на 17 и 18 юли 2019 г. във връзка с разследване срещу организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери.

Продължава огледът на останалата част от иззетите на 07.07.2020 г. веществени доказателства, с оглед установяване дали същите съвпадат с върнатите с приемно-предавателни протоколи. При констатирани нови обстоятелства, които не биха попречили на разкриване на обективната истина, Специализирана прокуратура ще уведоми българската общественост.

По повод акцията в официалния си профил в Туитър главният прокурор Иван Гешев заяви, че Антикорупционният фонд е пуснал фейк новина за "Осемте джуджета".

class="twitter-tweet">

Истината няма
нюанси и бързо се установява. Очаквам т.нар. „Антикорупционен фонд“ да
се извини на институцията Прокуратура на Република България, но това
изисква достойнство. Знаем откъде идват хибридните атаки, те няма да
спрат нашата работа в името на българските граждани! href="https://t.co/edrk95l58j">pic.twitter.com/edrk95l58j


Ivan Geshev (@IvanGeshevPG) href="https://twitter.com/IvanGeshevPG/status/1280862261226147840?ref_src=twsrc%5Etfw">July
8, 2020

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бум на COVID-19 в Пловдив - заразени са футболисти, фенове, абитуриенти
Бум на COVID-19 в Пловдив - заразени са футболисти, фенове, абитуриенти
Борисов: Не е правилно решение ново затваряне заради големия брой заразени
Борисов: Не е правилно решение ново затваряне заради големия брой заразени