НОВИНИ

Румен Радев: Пеевски и Доган не трябва да се охраняват от НСО, това обаче зависи от Борисов

bnt avatar logo
от БНТ
17:05, 08.07.2020 (обновена)
9567
Чете се за: 02:32 мин.
У нас

Участвалите във вчерашното събитие в парк "Росенец" охранители са служители на НСО. Това е станало ясно след разговор на президента Румен Радев с началника на НСО ген. Красимир Станчев. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка, заяви държавният глава в изявление от "Дондуков 2".

"Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, като се преборим с беззаконието, укрепим върховенството на правото и устоим правата на гражданите. За съжаление законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Примерите са много, но когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината, като гарант за възстановяване на общественото доверие", каза Радев.

"Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента. А по закон от тричленна комисия в състав - председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. Именно подопечните на премиера - ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната", допълни президентът.

Радев уточни, че миналия декември по негово настояване началникът на НСО отново е събрал тази комисия и отново се е разгледала необходимостта от охрана на Пеевски и Доган. Представителите на изпълнителната власт са препотвърдили необходимостта от такава охрана.

Президентът е настоял пред ген. Станчев още утре да свика тази комисия отново и да разгледат необходимостта от охрана на тези лица.

"Очаквам комисията да изпълнява функциите си по контрол на НСО. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и при отклонение от законите да се набележат мерки.

Относно призивите да влезе в изпълнение на правомощията си относно НСО - Радев поясни, че приетият през 2015 година закон за НСО на практика е отнел правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службите. Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в НС.

"Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, то нека ми се възстановят правомощията по закон", заключи президентът.

Цялото изявление на президента Румен Радев беше излъчено на живо в сайта ни BNTNEWS.bg. и ще бъде излъчено в 20.00 часа по БНТ1 по искане на президентството и съобразно Закона за радиото и телевизията.

Ето и целия текст на изявлението на президента Румен Радев:

"Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато се преборим с беззаконието, укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Примерите са много, но когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината като гарант за установяване на общественото доверие.

Днес имах разговор с началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка.

Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а по закон от тричленна комисия в състав: председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната. Миналият декември по мое настояване началникът на НСО събра тази комисия и отново се разгледа необходимостта от охрана на господата Пеевски и Доган. Представителите на изпълнителната власт препотвърдиха необходимостта от тяхната охрана.

Днес настоях ген. Станчев още утре да свика тази тричленна комисия и отново да разгледат необходимостта от охрана от НСО на въпросните лица. Очаквам комисията в Народното събрание, определената по закон, да изпълнява функциите си по контрол на Националната служба за охрана.

Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и при отклонение от законите да се вземат мерки.

Относно призивите да вляза в изпълнение на правомощията си относно НСО ще поясня още веднъж, че приетият през 2015 година закон за НСО на практика отне правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службата. Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът от Народното събрание.

Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, нека ми се възстановят правомощията по закон".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серия "А" отдава почит на Енио Мориконе
Серия "А" отдава почит на Енио Мориконе
Варненската АГ болница получи дарение от събрани капачки
Варненската АГ болница получи дарение от събрани капачки