НОВИНИ

Трима от "Локо" Пловдив с COVID-19. Болници в града има, няма персонал

bnt avatar logo
от БНТ
11:37, 08.07.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

25 са новозаразените с коронавирус в Пловдив през последното денонощие. По неофициална информация има заразени трима футболисти от "Локомотив" Пловдив. Към момента няма данни за заболели сред обслужващия персонал и ръководството на тима.

В Града под тепетата четири болници приемат пациенти с COVID-19. Тежките случаи на заразени с вируса се приемат в Университетската болница "Свети Георги" и болница "Св. Иван Рилски".

По-леките се приемат в новооткритите отделения в Транспортна болница и в общинската "Свети Мина".

"Пациентите реално започнаха да пристигат от вчера. Имаме трима пациенти, двама приети в рамките на вчерашния ден и един, който е постъпил през нощта", коментира пред БНТ проф. Петър Петров, директор на МБАЛ "Свети Мина".

COVID отделението в болницата е обособено на петия етаж, като в него се влиза по отделно стълбище и самостоятелен асансьор. Капацитетът му е за 30 пациенти, но персоналът не достига.

"Голяма част от персонала е на пенсионна възраст и има вероятност да се почустват застрашени и да откажат да работят. Търсим помощ от други здравни заведения в града, най-вече в общинските и се надявам, че ще работим като едно цяло", допълни проф. Петров.

Медицинският персонал не достига и в Инфекциозната клиника на Университетската болница "Свети Георги", където се приемат най-тежките случаи. Тук всички легла вече са запълнени.

"В единият от блоковете - 1-ви лечебен блок имаме 30 легла за пациенти, и те са заети. В другия блок, където е амбулаторията, приемаме съмнителни и там също има 15 пациенти с COVID. Т.е.леглата ни са заети, почти имаме 1 или 2 легла само за пациенти, които чакаме", посочи доц. Андрей Петров, Инфекциозна клиника към УМБАЛ "Св Георги".

От клиниката вече апелират за помощ.

"На нас са ни необходими най-малко трима лекари, 6 сестри, а и 6 санитарки. Ръководството на болницата е уведомено и прави всичко възможно", каза той.

В Инфекциозна клиника са командировани трима лекари и една сестра но те не са достатъчни. Спешно се търсят доброволци.

Автор: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирьос: По време на пандемия Зверев и приятелите му се вихрят по купони
Кирьос: По време на пандемия Зверев и приятелите му се вихрят по купони
Дариткова: Нямаме никакви опасения от поредния вот на недоверие
Дариткова: Нямаме никакви опасения от поредния вот на недоверие