НОВИНИ

Нинова: Другата седмица внасяме вота на недоверие за корупция

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:44, 08.07.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Политика

„Внасяме другата седмица вот на недоверие за корупция. Оставката и падането на този кабинет е гаранция за просперитет на България и перспектива пред българския народ“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В декларация от името на парламентарната група Нинова отправи поредната порция критики към кабинета „Борисов 3“.

„Съществуват поне три реалности в момента. Първата е пандемията от COVID-19. Болестта ту отшумява, ту се връща и наред със здравните мерки, вместо да ни е урок за спешна реформа в здравния модел, все повече се засилва усещането за политически цели. Прави впечатление, че случаите на заразени растат правопропорционално на скандалите, генерирани от властта“, смята Нинова.

Според нея именно затягането на мерките срещу разпространението на болестта служи за „прикриване на скандалите и закрепване на управлението“.

„Втората реалност е икономическата и социална криза, която идва в следствие на пандемията. С просто око се вижда, че идва торнадо, което засмуква и унищожава работници, фирми, инвестиции и домакинства“, продължи лидерът на левицата.

„Третата реалност, най-опасната – не просто стоите и гледате, а участвате в разрушаването на темелите на дома ни – България. Основата е държавността. Нито една институция не работи по правила“, заяви още Нинова пред депутатите.

За пример тя даде липсващите огромни суми в бюджета, заради неплатени данъци от няколко хазартни фирми, както и записите с гласа на премиера Бойко Борисов.

„Премиер заплашва разследващ журналист и унижава българския парламент чрез неговия председател. Докато прави всичко това, спи с пистолет до главата, обкръжен от пачки пари. Други бизнесмени разкриват как силово и арогантно им се отнемат фирми. Това е разпад на държавността“, смята Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП обяви още, че групата ще внесе предложението за анкетна комисия, която да установи фактите за закупуването на акции в Първа инвестиционна банка от държавната Банка за развитие, което, според нея, се е случило на занижени цени. До дни от левицата официално ще предложат и създаването на втора такава комисия за липсващите данъци и такси в хазната от хазартния сектор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свада след ПТП в София: Шофьор рани друг водач с нож
Свада след ПТП в София: Шофьор рани друг водач с нож
Милан с фамозен обрат срещу Ювентус
Милан с фамозен обрат срещу Ювентус