НОВИНИ

След пожара в Русенската опера: Какво е спасено от огнеборците?

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 08.07.2020
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Въпреки щетите и огромния пожар, които вилня на покрива на Операта в Русе - сцената и цялата сценична техника е спасена, с изключение на електрическата инсталация.

За щастие салонът, другите помещения, костюмите на актьорите, а и декорите са невредими, а заслугата за това е изцяло на бързата реакция на русенските пожарникари, които в продължение на 4 часа се мъчиха да овладеят лумналите пламъци.

След като в Пожарната получили сигнала за огъня, огнеборците взели оперативния план на сградата, но в крайна сметка трудно стигнали подпокривното пространство, защото стълбището се оказало тясно. Затова се наложило чрез стълба, отвън да гасят.

Многократно се качвали до покрива, за да овладеят огъня и да спасят операта от по-големи щети. Затрудненията им обаче дошли от гипсокартона на покрива, защото униформените не могли да пръскат директно запалените греди, преди да той да бъде отстранен.

Пожарникарите разказаха в Сутрешния блок на БНТ, че през цялата нощ около сградата са дежурили техни колеги, защото на места е имало тлеещи огнища. С термовизионна камера обикаляли вътрешността и търсили евентуално задимяване.

Очаква се ремонтът на Операта да започне през септември, а дотогава от културната институция обещават да имат представления, търсят обаче алтернативни места, където те да бъдат показани на публиката в крайдунавския град.

Автор: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обновиха с ефектно осветление градските фонтани в Разград
Обновиха с ефектно осветление градските фонтани в Разград
Три медицински сестри от болницата в Шумен са с COVID-19
Три медицински сестри от болницата в Шумен са с COVID-19